Svenske Ulf försvunnen i Colombia

Sista meddelandet i chatten: Avbröts mitt i en mening

Publicerad 2023-03-12

Ulf, 63, är försvunnen i Colombia.

Colombiansk polis misstänker att han kan ha kidnappats i gränstrakterna mot Venezuela där han befann sig för att filma en dokumentär.

– Ju längre tiden går, ju värre blir väntan, säger hans syster.

Den 63-årige geologen kom till Colombia i mitten av februari. Han tog sig till Cúcuta i landets nordöstra delar – mot gränsen av Venezuela – för att göra en dokumentär.

Ulf var intresserad av mänskliga rättigheter och gjorde dokumentären vid sidan av yrket som geolog.

– Han var där för att göra en dokumentär om trafficking, det var det han riktat in sig på att lyfta upp, säger hans syster till Aftonbladet.

Polisens misstanke: Kan ha kidnappats

Det sista spåret från Ulf är från den första mars. Då skrev han ett inlägg i en chattgrupp där han berättade att han var på väg till Catatumbo, även det ett område i de oroliga gränstrakterna.

– Det avbröts mitt i en mening. Det verkade som han letade efter något men inte hittade. Sen kom han aldrig tillbaka, säger systern.

Ulfs försvinnande har anmälts till colombiansk och svensk polis. Även UD liksom den amerikanska ambassaden är inkopplad då Ulf har dubbla medborgarskap.

Ulfs tillhörigheter är kvar i den lägenhet han hyrde i Cúcuta, men den hyrbil han färdades i har inte hittats. Vad som hänt honom är oklart. Men en av den colombianska polisens teorier är att han kidnappats.

Försvunne Ulf.

Polis och frivilliga letar

Gränstrakten mot Venezuela är ett farligt område med en hög närvaro av kriminella gäng och väpnade grupper och kidnappningar förekommer.

I januari kidnappades två utlänningar i Cúcuta, en europé och en medborgare från ett annat sydamerikanskt land. I december kidnappades sex venezolaner i samma stad.

– Vi vet ingenting om vad som hänt, vi kan bara spekulera. Men det har varit många kidnappningar i området på sista tiden enligt den colombianska polisen, säger systern.

Ulfs försvinnande har fått stor uppmärksamhet i Colombia. Flera av de större medierna har rapporterat om det och både polis och frivilliga letar efter Ulf, säger hans syster.

Colombiansk polis säger att de satt in resurser för att snabbt ta reda på var Ulf befinner sig och hans fall hanteras av enheten för försvunna eller kidnappade personer.

Gränsen mellan San Antonio, Venezuela och Cúcuta, Colombia.

Kan inte sova

För hans familj växer oron för vad som hänt Ulf för varje dag som går. Han syster sover inte om nätterna.

– I början var vi väldigt aktiva och försökte lägga ut information på sociala medier. Nu går man mer in i en fas av att bara vänta, det är jobbigt, säger hon.

UD säger till Aftonbladet att man känner till fallet.

”UD har kännedom om en svensk medborgare i Colombia som anhöriga inte får kontakt med. Ambassaden Bogota och UD undersöker ärendet. Efterforskning av personer som tillfälligt vistas utomlands är i första hand en polisiär angelägenhet.”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl.

Följ ämnen i artikeln