Fejkläkare jobbar på Svea Vaccin – utan legitimation

Publicerad 2024-01-30

Mannen arbetar på Svea Vaccin, där han agerar och skriver under som läkare.

Problemet – han är inte läkare.

– Det är ett samlingsnamn det där med läkare, men jag förstår din poäng, säger han när 200 sekunder ringer upp honom.

En man i 30-årsåldern som jobbar på Svea Vaccin utger sig för att vara läkare utan att han är det.

På mannens namnskylt står det att han är läkare, när han skriver under i gula kortet gör han det som läkare och han har en stämpel som doktor och läkare. Men han har ingen legitimation.

Läkare är en skyddad titel, som det kan vara brottsligt att utge sig för att inneha.

Enligt uppgifter till Aftonbladet loggar mannen in på en annans läkares inlogg och skriver ut receptbelagd medicin.

– Jag har bett honom skriva ut receptbelagd medicin och då har han gjort det, säger en källa till Aftonbladet.

Testade själva – fick malariamedicin

Vi bestämmer oss för att testa själva. 200 sekunders reporter går till ”läkaren” och ber honom skriva ut malariamedicin. Vi behöver inte visa legitimation.

Efteråt kan vår reporter hämta ut receptet – som är utskrivet i högste chefen Ridha Hadfis namn.

Det är fel, hävdar Anders Alexandersson, jurist på Socialstyrelsen.

– Vid resemedicinska bedömningar, som förskrivning av malaria, så krävs en mer kvalificerad bedömning, som gör att man inte kan skriva ut det rakt över disk. Det ska en läkare göra, säger Anders Alexandersson.

Fick nobben av Socialstyrelsen

När det kommer till vem som får kalla sig läkare finns det ett undantag som gäller läkarstudenter. De kan ansöka om ett ”särskilt förordnande” från Socialstyrelsen, för en person som läst upp till termin nio på läkarprogrammet. Studenten kan då agera som läkare, men behöver ha läst kurser så den har kunskapen som behövs.

I slutet av februari ansökte Ridha Hadfi, chef på Svea Vaccin, om att mannen skulle få ett sådant särskilt förordnande, men fick avslag.

”Mot bakgrund av att XX inte fullgjort nio terminer samt inte avslutat samtliga kurser med godkänt resultat inom relevanta ämnen för verksamhetsområdet vaccination finner Socialstyrelsen att ansökan ska avslås.”

Mannen har studerat till läkare, men har helt enkelt inte alla poäng som krävs.

– Det var några högskolepoäng som saknades, under pandemin. Det var några ämnen som flyttades fram och tillbaka, det blev lite krångel, säger han.

”Du har inte rätt att granska mig”, sa Svea Vaccins vd Ridha Hadfi till Aftonbladets reportrar Robert Aschberg och Lindah C Mohlin innan han slängde ut dem. Han valde sen att besvara deras frågor via mejl.

Receptionister vaccinerar

Ytterligare en källa berättar för Aftonbladet att vd:n ville att flera skulle ha titeln ”Underläkare” på sin namnskylt, för att det skulle se mer professionellt ut.

Själv hade hen inte den behörighet som krävs.

– Jag hade en sådan skylt utan att jag fick kalla mig underläkare. När alla andra hade sådana skyltar trots att de inte fick, så satte jag på mig min också.

Dessutom uppger två källor för Aftonbladet att receptionister har vaccinerat kunder, utan utbildning eller behörighet.

Svea Vaccin: Stämmer inte

Svea Vaccins vd Ridha Hadfi besvarar Aftonbladets frågor på mejl.

Han säger att mannen är underläkare. Men enligt Socialstyrelsens regler måste man ha ett särskilt förordnande för att få kalla sig detta, vilket mannen inte har.

Ridha Hadfi säger att han har stämt av med Socialstyrelsen att han som verksamhetschef får delegera arbetsuppgifter till underläkare.

”Han har inte skickat recept i någon annans namn. Det krävs bank-id för att skriva ut läkemedel i det verktyget vi använder oss av.”

Läs hela Svea Vaccins svar här.

Kan vara brottsligt

Karin Ellingsen, jurist på Socialstyrelsen, säger att man inte får kalla sig läkare utan legitimation.

– Nej, det är en skyddad yrkestitel. Legitimationen säkerställer att personen i fråga har tillräcklig kunskap för att kunna ge en god och säker vård och upprätthåller patientsäkerheten.

Patienter ska kunna känna sig trygga med att någon som kallar sig läkare har en viss kompetens.

– Man får inte kalla sig läkare om man inte är det. Det är ju inte okej under några omständigheter.

Hon kan inte uttala sig om det specifika fallet, men säger att det skulle kunna falla inom ramen för allmänt åtal – någonting som i så fall ligger på polisen och Åklagarmyndigheten.

– Det beror på vad personen har gjort. Men i grunden skulle jag säga att det är väldigt allvarligt, och såklart ett hot mot patientsäkerheten.