Rymdbeskedet: Svenskan får inte åka till månen

Publicerad 2023-04-03

De utvalda astronauterna blir de första att runda månen på över 50 år.

Under måndagen avslöjade Nasa vilka fyra som får det ärofyllda uppdraget.

En av favoriterna var svensk-amerikanska Jessica Meir. Men den här gången får hon stanna på jorden.

Efter mycket hemlighetsmakeri avslöjade Nasa vilka astronauter som kommer få åka med raketen Artemis II och runda månen för första gången på över 50 år. Planen är att raketen ska åka upp i rymden i slutet av 2024, runda månen och sen ta sig tillbaka till jorden och landa i Stilla havet. En resa som beräknas ta tio dagar. Raketen har kostat hundra miljarder dollar, enligt CNN.

Från USA och Kanada

Totalt ska tre amerikanska och en kanadensisk astronaut åka med på resan som kommer vara en viktigt milstolpe för Artemisprogrammets slutmål: sätta människor på månen innan decenniet är slut. Men hur astronauterna till uppdraget utses är fortfarande ett mysterium. När CNN försökte kartlägga processen tidigare i år kom de inte särskilt långt.

– Det är terra incognita (okänt territorium). Ingen vet! Åtminstone på vår tid gjorde ingen det, sa den tidigare NASA-astronauten Mike Mullane till CNN.

Jessica Meir.

Ingen svenska

Nasa har 41 aktiva astronauter och alla kunde bli utvalda till Artemis II. Men åtta pekades ut som favoriter. En av dem var svenskamerikanska astronauten Jessica Meir.

Jessica Meir, 45, är född i USA, men har en svensk mamma som är född i Västerås. Hon har dubbelt medborgarskap och beskriver sig som både svensk och amerikan. Hon har studerat svenska vid Stockholms universitet. Hon har redan varit uppe på den internationella rymdstationen ISS under sammanlagt 205 dagar under 2019–2020. Där berättade hon att hennes dröm är att åka till månen.

– Jag tror att det blir min nya dröm, sade Meir under en videokonferens från ISS.

Men den här gången var hon inte en av de utvalda. Istället får hon hoppas på att få åka med nästa raket - Artemis III.

Första stegen på månen, 20 juli 1969.

Första kvinnan och färgade på månen

När Nasa skickar upp nästa raket i Artemisprogrammet – Artemis III – blir det första gången sedan 1972 som människor går på månen. Alla som varit där tidigare har varit vita män. Men nu har Nasa lovat att de två personer som kommer utses till det programmet ska vara en kvinna och en färgad person.

Kanske blir det med Jessica Meir - som i sådana fall blir första svensk på månen.

Följ ämnen i artikeln