Läkaren Beata försökte rädda akuten – polisanmäls av sjukhuset

Publicerad 2024-02-03

Beata Oscarsson, läkare.

Läkaren Beata och hennes kollegor försökte rädda akuten i Lidköping.

De skrev en lista som visade att 35 patienter hade dött om akuten inte fanns.

Nu har Skaraborgs sjukhus polisanmält henne.

– Syftet med listan var att rädda liv, säger Beata Oscarsson.

Akutsjukvården i Lidköping har i närmare 20 år levt med ett nedläggningshot. År efter år har det funnits förslag om att patienter istället ska skickas till Trollhättan eller Skövde, cirka sex mil bort.

2007 bestämde sig narkosläkaren Beata Oscarsson, 66, och flera av hennes kollegor att försöka få politikerna att förstå vikten av att ha en akutmottagning på orten.

– Vi förstod att det enda argumentet som skulle hålla var siffror och statistik, säger hon till Aftonbladet.

De började skriva en lista och anteckna fall med patienter som kommit in livshotande sjuka och överlevt tack vare att de fick vård på plats, vilket Nya Lidköpings Tidning tidigare rapporterat om.

Men efter tre år försvann pärmen med anteckningarna.

– Enligt våra bedömningar hade vi då räddat livet på 16 patienter som hade avlidit om akuten hade varit nedlagd i Lidköping. Medelåldern var 47 år, varav fem var barn, säger hon till Aftonbladet.

Arkivbild.

Räddade 35 liv

Mellan 2010 och 2015 fortsatte de anteckna hur många patienter som överlevde tack vare att inte behövde transporteras till andra sjukhus. De kom fram till att 19 liv räddats.

– Då förvarade vi det på ett säkrare ställe. Efter 2015 slutade jag på enheten som IVA-läkare och vi tyckte att vi hade så mycket statistik då så att vi inte behövde samla mer. Vi tänkte att med den statistiken vi hade då så finns det ingen som kan lägga ner vår enhet, säger hon.

Beata Oscarsson menar att akuten överlevde i många år med anledning av det stora motståndet mot nedläggning, de konkreta exemplen i listan och demonstrationer.

Men hösten 2023 stängde akutsjukvården i Lidköping. Nu har Skaraborgs Sjukhus polisanmält Beata. Hennes arbetsgivare anklagar henne för dataintrång.

– Något dataintrång har aldrig skett. Dels så hade jag iva-ansvar, gick jourer och träffade patienter, så många av dessa träffade jag själv. Och när jag inte träffade dem så gjorde mina kollegor det och rapporterade in till listan, säger hon.

Avslöjade inte personuppgifter

Beata Oscarsson berättar att listan inte innehöll uppgifter som kunde identifiera patienterna.

– De var avidentifierade. Vi antecknade datum när patienten kom in, kort sjukdomsberättelse och vad som för att läkare bedömt att patienten var så svårt sjuk när den kom in att den inte skulle ha klarat en transport till annat sjukhus, säger hon.

I dag jobbar Beata Oscarsson som smärtläkare och inte längre med akutsjukvård.

– Syftet med listan var att rädda liv. Det finns ett väldigt starkt motstånd och vi har på alla sätt försökt tydliggöra vilka konsekvenser som den här stängningen innebär. Jag ser det här som ett sätt att tysta mig och sätta munkavle på personal, säger hon.

Beata Oscarsson är mycket kritisk till att akuten nu blivit nedlagd.

– Det är mycket allvarligt med långa väntetider på akuten, långa transporter med ambulans brist på personal och vådplatser. Så det är ett mycket allvarligt läge och risk för både vårdskador och död under transport, säger hon.

Skaraborgs sjukhus vill inte kommentera ärendet.

– Eftersom det är en polisanmälan så hänvisar vi alla frågor till polisen, säger Jan Nyman, presskommunikatör på Skaraborgs Sjukhus.