Una, 40, arbetsskadad på Zara: ”Vi tror inte på dig”

Uppdaterad 2024-04-11 | Publicerad 2024-04-10

Una Subotic, 40, beordrades att stå stilla i en ruta och bara röra överkroppen när hon packade upp kläder.

Tidvis jobbade hon i en nersläckt lagerlokal med pannlampa. Nyligen fick hon sparken efter en arbetsskada på Zaras lager.

– De sade ”vi tror inte på dig” när jag visade läkarintyget. Jag blev chockad, säger Una.

I går tisdag såg kroatiskan Una Subotic 200 sekunders program om alla missförhållanden på klädföretaget Zara, som ägs av spanske miljardären Amancio Ortega.

– När jag såg slutet av ert program, där Ortega gick av sin lyxyacht i mitt hemland Kroatien, tänkte jag att nu måste jag gå ut och berätta vad jag varit med om, säger Una.

Hon började arbeta på lagret i Zaras Solna-butik i Mall of Scandinavia i juli 2021. Una beskriver lagerlokalerna som överbelamrade, smutsiga och stökiga.

– Vi hade inga lampor i en av lagerlokalerna. I början satte vi på ficklamporna i våra mobiler för att kunna se när vi jobbade där. Efter tre månader köpte de tre pannlampor till oss. Det var rena katastrofen, berättar Una.

Hon menar att Zara hade kunnat laga ljuset på en dag om man hade velat, men att det inte skedde. 200 sekunder har varit i kontakt med en ex-anställd i en annan stad, som också berättar att de tvingades jobba med pannlampor i mörker:

– För att spara energi brukade de inte tända alla lampor. Så det var mörkt när vi tog in leveranserna och öppnade lådor på morgonen i butiken. Vi såg inte vad det stod på etiketterna och klagade. Då skrev HR-chefen att hon skulle köpa pannlampor. Vi trodde att hon skojade, tills hon faktiskt köpte pannlampor, berättar den ex-anställde.

Una Subotic jobbade ofta utan rast från sju på morgonen till klockan 13, för att det var så mycket att göra. När hon packade upp kläder skulle det ske vid ett bord i en gul-svart tejpad ruta:

– Chefen pratade med mig som om jag var en idiot, och sade ”här ska du stå, du rör bara överkroppen, inte benen, annars tar det för lång tid”. Men rutan var större än den man såg i 200 sekunders film i går.

När en av hennes chefer under coronapandemin kom smittad till jobbet, och ”halva butiken insjuknade”, krävde Una ett möte:

– Hon sade bara ”vad pratar du om?”. Sedan såg hon till att jag inte fick jobba extra och plötsligt pratade ingen med mig på en månad, säger Una.

I december 2022 dog hennes pappa, och Una reste ner till Kroatien för att gå på begravningen. Hennes chef uppgav att hon inte fick ta ledigt, trots att hon hade rätt till tre dagar.

När Una hade varit i sitt hemland i två dagar hörde chefen av sig och undrade ”när är du klar, när kommer du hem?”

I januari 2023 kom en leverans till Zara med omkring 200 klädlådor, som Una och hennes kollegor skulle packa upp. Oftast kunde de transportera lådorna på små vagnar, men denna dag hade chefen glömt nyckeln till förrådet, och de fick släpa lådorna för hand.

– Lådor som är fulla med jeans är väldigt tunga. När jag skulle placera 20:e lådan på bordet kände jag hur något krackelerade i ryggen, berättar Una.

Sedan dess har hon inte kunnat jobba. Men trots att Una fick en arbetsskada har hon inte fått någon sjukersättning.

– Dagen efter att jag kom hem från sjukhuset, när jag fortfarande gick på morfin, ringde min chef och sade att ”jag har pratat med butikschefen om att du inte är användbar längre, vi har bestämt att dra ner på timmarna i ditt kontrakt”, säger Una.

Trots att hon har läkarintyg på att hon skadat ryggen när hon lyfte tunga kartonger, och att en magnetröntgen visar att Una fått diskbråck, så vägrar Zara godkänna arbetsskadan.

– Jag har tre skadade diskar i ryggen. Men de sade ”vi tror inte på dig” när jag visade läkarintyget. Jag blev chockad, säger hon.

Hon har skrivit mängder av mejl till Zara, men inte fått några svar på länge. Inte förrän 21 mars i år, då hon via mejl informerades om att hon inte längre var anställd av klädföretaget. I mejlet stod det också:

– När det gäller din begäran om en förklaring från dina tidigare chefer, så kan vi tyvärr inte ordna det för närvarande.

Hon tycker inte heller att fackförbundet Handels har agerat på ett bra sätt:

– Deras enda råd var ”skriv inte på någonting”. Det förstod jag själv. Jag blev så besviken, jag trodde de skulle hjälpa mig, till exempel med en advokat, så att jag kunde stämma Zara, säger Una.

Handels pressekreterare Jonathan Pasic kommenterar Unas uppgifter så här:

– Det är tydligt att Zara som arbetsgivare många gånger har betett sig illa. Det är oacceptabelt. Vi får ofta samtal från medlemmar på Zara och hjälper våra medlemmar så långt vi kan. Handels förtroendevalda på arbetsplatserna gör ett viktigt arbete. Berättelsen är hemsk men vi kan tyvärr inte kommentera det enskilda fallet.

Una Subotic har gått ner tio kilo sedan hon skadades, har inte haft någon inkomst sedan januari 2023 och tvingas leva på sin make:

– Zara är det värsta som hänt i mitt liv. Jag kom till Sverige när jag var 34 år för att jag ville arbeta hårt och tjäna pengar. Jag vill inte leva på socialhjälp. Nu funderar jag på att flytta tillbaka till Kroatien, säger hon.

Zaras pressavdelning skriver i en kommentar:

– Vi på Zara uttalar oss inte om enskilda ärenden. Men vi riktar en vänlig uppmaning till Una Subotic att kontakta oss om hon vill ställa frågor som är relaterade till hennes fall.

Una Subotic fick en allvarlig arbetsskada i ryggen när hon packade upp sådana här lådor med kläder i Zaras lagerlokal i Mall of Scandinavia.