Bosse, 80: ”Vi har inget att lära av USA”

Uppdaterad 2023-05-03 | Publicerad 2023-05-02

Förre finansministern Bosse Ringholm och Joe Biden är näsan exakt lika gamla.

Men medan Ringholm lämnade rikspolitiken när han var 68 år vill Biden fortsätta vara president tills han är 86.

– Det stora problemet i amerikansk politik är inte politikernas höga ålder, säger Bosse Ringholm.

Den höga åldern på de amerikanska presidentkandidaterna har fått stor uppmärksamhet efter att den sittande presidenten i veckan tillkännagav sin kandidatur inför valet 2024. Vinner han valet, och håller sig vid liv, kommer han att vara stormaktens ledare 2028.

86 år gammal.

Så gamla rikspolitiker har vi inte i Sverige. Trots högre medelålder och många väldigt aktiva pensionärer.

Vi stämmer träff i riksdagen med Bosse Ringholm. För den förre finansministern och maratonlöparen är det en självklarhet att gå de dryga kilometern från Stockolms stadshus där han numera verkar som lekmannarevisor i en hel rad bolag.

– Nu när det är årsredovisningstider jobbar jag nästa heltid, säger Bosse Ringholm.

Den socialdemokratiska före detta finansministern och fotbollsentusiasten Bosse Ringholm, 80.

Glömmer ”veterankortet” hemma

Som av en händelse har han glömt ”veterankortet” som alla gamla riksdagsman får när de slutar. De tidigare finansministern blir insläppt av i Riksdagen av Aftonbladets fotograf som för dagen begåvats med en pressackreditering.

– Jag brukar inte hänga här så ofta, säger Bosse Ringholm urskuldande.

Han har mycket att göra och ofta handlar det om annat än politik.

– Jag har varit ordförande i min fotbollsklubb, Enskede IK, i nästan 20 år och där är jag fortfarande aktiv. Jag har sju barnbarn som spelar fotboll, det tycker jag är roligt.

”Det stora problemet i amerikansk politik är inte politikernas höga ålder”, säger Bosse Ringholm.

Vi ses för att prata om Joe Bidens beslut att kandidera till president.

– I det läge som USA och hela världen befinner sig just nu tror jag det är väldig viktigt att man får en kontinuitet, Det Ryssland gör och det Kina gör är vedervärdigt och risk för hela världsfreden. Det finns en risk för ett tredje världskrig.

Bosse Ringholm ser ut att må prima även om ryggen krånglar ibland. Han är född 18 augusti krigsåret 1942. Den 20 november samma år föddes Joe Biden.

”Viktigaste att vara klar i knoppen”

Bilder på en snubblande president har fått världen att undra om hur Joe Biden mår. Men Bosse Ringholm tycker inte att hälsan är ett problem för USA:s äldsta president.

– Det är förstås inte konstigt om han vid sin ålder exempelvis har lite svårt att gå. Men det viktigaste är att han är klar i knoppen och det tycker jag att han är.

USA:s president Joe Biden, 80.

Snittåldern på politiker i USA är betydlig högre än i Sverige.

– Där har vi inget att lära av USA. Det viktigaste är att man har en bra mix. Unga och gamla. Män och kvinnor.

Det stora problemet i amerikansk politik är inte, enligt Bosse Ringholm, den höga åldern på politikerna. Värre är det med pengarna.

– Jag har sett en utveckling där allt fler affärsmän kommer in i politiken. Pengarna styr alldeles för mycket i amerikansk politik. Det betyder att personer som redan har mycket makt i samhället får ännu mer makt. Jag skulle vilja se fler vanliga arbetare och småföretagare i politiken.

Följ ämnen i artikeln