Attacken mot Åkesson: ”Spelar Putin i händerna”

Publicerad 2024-04-27

Jimmie Åkesson (SD).

Jimmie Åkesson (SD) säger till GP att han ser en övre gräns för stödet till Ukraina.

Ett ”ovanligt korkat uttalande”, enligt S-toppen Peter Hultqvist.

– Det spelar Putin i händerna, säger han till Aftonbladet.

Följ ämnen
Ukraina

I en intervju med Göteborgs-Posten säger SD-ledaren Jimmie Åkesson att stödet till Ukraina handlar om solidaritet och självbevarelsedrift.

Men han betonar också att det finns en övre gräns och att Sverige borde sätta en årlig budget för Ukrainastöd, likt Danmark.

– Det måste vägas mot våra inhemska behov. Det är inte seriöst om Försvarsberedningen kommer fram till en summa som vi sedan inte kan finansiera. Vi har ju snart tomt på egen materiel om vi ska fortsätta skicka den till Ukraina. Jag tycker inte att det är seriöst att säga att det inte finns en egen gräns, säger Jimmie Åkesson till GP.

Socialdemokraten och tidigare försvarsministern Peter Hultqvist avfärdar Åkessons utspel.

– Man kan inte hålla på och resonera på det här sättet. Den typen av rubriker och tankar spelar ryssarna och Putin i händerna. Ryssland vill sprida ett scenario av att det är meningslöst att stödja Ukraina och vill skapa ett sviktande stöd i Europa, säger han till Aftonbladet.

Hultqvist tycker inte att nationella behov ska ställas mot behovet av stöd till Ukraina.

– Åkessons uttalande är ovanligt korkat. Överväganden om var gränsen går när man skickar ammunitionspaket görs hela tiden av Försvarsmakten och regeringen. Jag tycker utspelet visar att Åkesson definitivt inte har grepp om läget.

Peter Hultqvist (S).

Den tidigare försvarsministern menar att stödet till Ukraina inte bara borde sträcka sig fram till kriget är över utan även efteråt.

– Samhällen i Ukraina måste byggas upp och man måste ha en stark försvarsmakt även om det är stillestånd i kriget. Hotet från Ryssland kommer ligga kvar och vi kommer ha problem i decennier. Järnridån faller ner och frågan är bara var gränsen ska gå, säger han.

Den liberale riksdagsledamoten Joar Forssell går till hård attack mot Åkesson i ett inlägg på X:

”Jimmie Åkesson och andra som inte vill stötta Ukraina hela vägen till seger är landsförrädare. Ukrainas sak är vår”, skriver han på X.

Även L-ledaren Johan Pehrson vänder sig emot Åkessons utspel och säger i en intervju med TV4 att det inte finns någon övre gräns för Ukrainastödet.

– Priset för vår frihet är den samma som för Ukrainas frihet. Sverige skulle aldrig kunna behålla sin frihet om inte vi investerar och stödjer Ukraina i deras medborgares frihetskamp. Då kan man inte prata om nivåer på det stödet. Priset för en rysk vinst är obeskrivlig i kronor, euro och frihet, säger Pehrson till TV4.

Sverigedemokraterna vill inte bemöta kritiken från Hultqvist:

– Nej, jag tycker det här resonemanget är tramsigt faktiskt. Vi har ingen avsikt att kommentera sådant effektsökeri. Peter Hultqvists försök att hålla sig relevant i media imponerar inte, säger presschefen Oskar Cavalli-Björkman.

Förstörd byggnad i Zaporizjzja efter en rysk attack i år.