Norgeambassadör ersätter sparkad flottchef

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Alex Brandon
Richard Spencer, till höger, vid ett tidigare möte med bland andra utrikesminister Mike Pompeo (till vänster) och president Donald Trump.

Uppståndelse kring Donald Trumps ingripanden till förmån för misstänkta krigsbrottslingar kräver nu offer på toppnivå. USA:s flottas civile chef, ofta titulerad marinminister, Richard Spencer får sparken och ersätts av den nuvarande ambassadören i Norge, Kenneth Braithwaite.

Försvarsminister Mark Esper motiverar bytet med förlorat förtroende för Spencer i hanteringen av fallet med en militär inom elitstyrkan Navy Seals. Denne har anklagats för krigsbrott i Irak, men fick nyligen tillbaka sin rang och förmåner av president Trump.

Spencer har enligt försvarshögkvarteret Pentagon haft olika linjer i frågan utåt och i interna överläggningar i Vita huset.

Navy Seal-löjtnanten var en av tre krigsbrottsanklagade militärer som tidigare i november fick återupprättelse av Trump. De anklagas för, och har även delvis dömts för, mycket grova brott i Afghanistan och Irak, men hyllas som patrioter av konservativa politiker och debattörer.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM