Svensk misstänks för rånmord i Barcelona

Grim Berglund/TT

Publicerad 2020-01-22

En svensk man i 30-årsåldern är gripen för ett rånmord i Barcelona i Spanien.

En svensk man i 30-årsåldern har gripits för ett rånmord i Barcelona. Polis undersöker kopplingar till ytterligare två mord samma dag.

Spanska medier rapporterar att en kommunalanställd man i 50-årsåldern, som i måndags rånades vid torget Sant Jaume i centrala Barcelona, avled på sjukhus på onsdagen.

En man, enligt tidningen el País 29 år gammal, greps vid rånöverfallet, då ytterligare en person skadades lätt. Svenska utrikesdepartementet har bekräftat att en man hemmahörande i Svealand har gripits, men UD har ännu inga uppgifter om brottsrubricering.

Barcelonapolisen undersöker eventuella kopplingar till ytterligare två mord som utfördes någon timme före rånöverfallet.

I ett av fallen hittades en död man i en lägenhet. Kroppen, som utsatts för våld, hittades sedan brandkår larmats om en brand i fastigheten. Omständigheterna föranledde polisen att inleda en förundersökning om mord och mordbrand.

Vittnen berättar och videoinspelningar visar hur en man lämnar fastigheten via husets balkonger, samtidigt som rök väller ut från den lägenhet där den döde mannen senare hittades.

Medieuppgifter gör gällande att ytterligare en död person hittades i en trappuppgång i ett bostadshus, omkring 600 meter från den första mordplatsen. Kvinnan tros ha dödats genom ett slag mot huvudet, skriver Barcelonatidningen La Vanguardia.

Polismyndigheten Policia de la Generalitat de Catalunya, ofta förkortat Mossos, såg först inget samband mellan brotten, men granskar uppgifter om att den gripne svensken kan ha kopplingar till morden.