Kärleken får vänta när coronapolisen slår till

Wiktor Nummelin/TT

Uppdaterad 2020-03-24 | Publicerad 2020-03-23

En ensam kvinna strosar i Cinquantenaire-parken i centrala Bryssel.

Puss och kram – men bara inomhus.

Vårkänslorna får vänta när bland annat belgisk polis ser till att även de förälskade följer coronakrisens nya ordningsregler.

Både drönare och vanliga fotpatruller används när polisen i Belgien ska övervaka att folk inte är ute i onödan, inte samlas i för stora grupper och helst inte heller kommer varandra för nära.

– Jag ser att ni är förälskade, men ni måste ändå hålla 1,5 meters avstånd, förklarar polisen Johan Dewachter för ett ungt par i Bryssel när tidningen Le Soir följer med på patrullering i parken.

De flesta lyder snällt. Och hittills har polisen också haft god hjälp av den kyliga våren.

– Det är tur att det är så kallt. Hade det varit tio grader varmare skulle läget varit omöjligt, säger Dewachter till Le Soir.

Dyr croissant

Belgien har liksom en lång rad andra länder infört strikta regler för hur allmänheten får röra sig under coronaepidemin. Och för den som inte lyder riskerar det att svida ordentligt.

I helgen bötfälldes 330 personer eller företag runt om i Bryssel för att inte ha följt olika coronarelaterade regler. En av dem som drabbades var en journalist från nyhetssajten Politico Europe, vars croissantätande i parken inte uppskattades av polisen.

Oftast har det ändå räckt med bara hotet om en varning.

– För det mesta är folk samarbetsvilliga. Särskilt när vi nämner risken för böter på 500 euro (cirka 5 500 svenska kronor), berättar polisen Christian De Villé för Le Soir.

Flygsugen

Ännu fler böter har redan hunnit utdelas i andra länder.

I Spanien berättade inrikesminister Fernando Grande-Marlaska i fredags att totalt 31 100 personer blivit bötfällda och över 350 gripits.

Från Italien berättar nyhetsbyrån AFP om dagligen runt 9 000 åthutade – bland annat 48 personer som bötfällts för att ha varit för många på en begravning i Porto Empedocle på Sicilien.

I Frankrike kostar det 135 euro (1 500 kronor) att befinna sig på tåget utan giltig skriftlig anledning. Samma straff mötte även en fritidspilot i Bains-sur-Oust i Bretagne i fredags, som togs emot av polisen efter landning.

"Personen erkände att han hade tråkigt under nedstängningen och ville ta en flygtur", meddelar polisen enligt lokaltidningen Ouest-France.

Dyrbara fester

I Norge har 20 000 kronor i böter utdömts till en coronasmittad man som gick på fest i stället för att hålla sig isolerad.

– Betalas inte böterna riskerar vederbörande 40 dagars fängelse. Vi hoppas att folk förstår allvaret i situationen, säger Gunnar Fløystad från polisen i Bergenområdet till nyhetsbyrån NTB.

Ingen i Europa har dock än så länge fått betala lika mycket som den taiwanes som upptäcktes på en nattklubb i söndags, trots att han beordrats 14 dagars strikt karantän.

En miljon taiwanesiska dollar – motsvarande 340 000 kronor – blev straffet, rapporterar AFP.

– Jag kommer inte att vara slapphänt, fastslår borgmästaren Hou Yu-ih i storstadsområdet Nya Taipei.