Nanoplast finns i ditt nybryggda te

Jörn Spolander/TT

Publicerad 2019-09-28

Tedrickare kan få i sig stora mängder nanoplast beroende på hur de brygger sitt te.

Tepåsar av plast spetsar teet med flera miljarder bitar nanoplast, visar en ny studie.

Tidigare studier visar att så små plastbitar kan hamna i hjärnan hos fiskar.

Tepåsar av plast eller nylon kan minska risken för lösa teblad i koppen. Men enligt en kanadensisk studie som publiceras i tidskriften Environmental science & technology släpper de också ifrån sig stora mängder mikro- och nanoplast.

Forskarna lät tepåsar av plast dra i 95-gradigt vatten och kunde sedan visa att påsen släppt ifrån sig cirka 11,6 miljarder bitar mikroplast och 3,1 miljarder bitar nanoplast till det färdiga teet. När tepåsarna fick dra i rumsvarmt vatten upptäckte forskarna inte motsvarande mängd plast.

– Vi tycker att det är väldigt mycket jämfört med andra matvaror som vi vet innehåller mikroplast, säger en av forskarna bakom studien, Nathalie Tufenkji vid McGill university i Kanada, till New Scientist.

Påverkar hinnkräftor och fiskar

Tidigare studier har inte visat några effekter av mikroplast hos människa. Men när forskarna lät hinnkräftor(Daphnia magna)simma i vatten som innehöll motsvarande koncentration mikro- och nanoplast fick de millimeterstora djuren förändrat beteende och missbildningar. Nathalie Tufenkji understryker att det inte går att dra slutsatser från hinnkräftor till människor, men rekommenderar ändå att man väljer löste, eller tepåsar av papper i stället för plast.

En bit nanoplast är ungefär lika liten som ett genomsnittligt protein; alltså betydligt mindre än mikroplast. Det är inte så länge sedan forskarna ens lärde sig att upptäcka så små plastpartiklar. En av de första som lyckades med det är Tommy Cedervall, docent i nanokemi vid Lunds universitet. I sina fortsatta studier har han visat att nanoplast kan ta sig genom den skyddande blod-hjärnbarriären hos fiskar och hamna i deras hjärna. Han tycker att den kanadensiska studien är välgjord.

– Det är en av de första studierna som visar att människor exponeras för nanoplast. Vi måste lära oss mer om hur det kan påverka oss, säger Tommy Cedervall till TT.

Oklart om människor påverkas

Tommy Cedervall förklarar att nanoplast tas upp i biologiska system på ett helt annat sätt än de större mikroplastbitarna. Men han understryker att det inte går att dra slutsatser från vare sig hinnkräftor eller fiskar när det gäller hur människor eventuellt kan påverkas.

– Det kan vara så att bitarna bara går rakt igenom oss. Vi vet inte vad som händer, så det måste studeras mer.

TT: Håller du med forskarna bakom den här studien att man ändå bör undvika tepåsar av plast?

– Nej, det är för tidigt att säga utifrån det här. Men löste är ju hur som helst mycket godare! säger Tommy Cedervall.