Slutligt ja till nya upphovsrättsregler på nätet

Bryssel, TT:s korrespondent

Publicerad 2019-04-15

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ville rösta ja till EU:s nya upphovsrättsregler, men tvingades att ändra sig efter att ha blivit nedröstad i riksdagens EU-nämnd. Arkivfoto.

EU:s nya upphovsrättsregler på nätet har nu slutligen röstats igenom.

Sveriges vändning i sista stund spelade ingen roll när ministerrådet röstade i Luxemburg.

Med siffrorna 19–6 fick "direktivet om upphovsrätten på den digitala inre marknaden" sitt slutliga klartecken från EU-länderna.

De sex nej-länderna i omröstningen var Italien, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Sverige och Finland.

Belgien, Estland och Slovenien lade ner sina röster.

Förändringarna har väckt het debatt under det senaste året, men har nu ändå godkänts av både EU-parlamentet och EU:s ministerråd.

Motståndarna: Gått för långt

Regeländringarna är till för att modernisera lagstiftning som inte hängt med i de senaste årens snabba tekniska utveckling och samtidigt ge starkare rättigheter till författare, fotografer och konstnärer.

Motståndarna tycker dock att lagstiftarna gått alltför långt och oroar sig för vad man kallar länkskatter och behovet av uppladdningsfilter.

En viss ovisshet levde vidare in i det sista sedan Sverige och Estland bestämt sig för att inte längre säga ja till förslaget. Ländernas nej räckte ändå inte för att stoppa de nya reglerna, sedan Tyskland i sista stund valt att ge tummen upp.

Tyskland gör dock ett uttalande till protokollet om att man är kritisk mot delar av förslaget.

Följ ämnen i artikeln