Säpo om skola: Barn riskerar radikaliseras

TT

Publicerad 2019-12-23

Säpo anser att barnen riskerar att utsättas för radikalisering på en skola i Gävle. Arkivbild.

Säkerhetspolisen skriver i ett yttrande till Skolinspektionen att barn på en skola i Gävle riskerar att utsättas för radikalisering och rekrytering till våldbejakande miljöer.

Ärendet ska nu utredas av Skolinspektionen – men skolverksamheten kommer att fortgå tills vidare.

Enligt Säpo har ett extremistnätverk haft möten i skolans lokaler och en person, som av Säpo pekats ut som ett hot mot rikets säkerhet, har haft stort inflytande över skolans verksamhet, rapporterar P4 Gävleborg.

– Uppgifterna är så klart allvarliga och Skolinspektionen behöver utreda dem noggrant, säger Anders Gullberg, utredare på Skolinspektionen, till radion.

Skolinspektionen valde nyligen att stänga en annan skola, friskolan Safirskolan i Göteborg (tidigare Vetenskapsskolan), där bland annat den tidigare vd:n har pekats ut som ett säkerhetshot mot Sverige. Den tidigare ägaren i Göteborg kan även kopplas till skolan i Gävle, enligt P4.

Rättssäkerhet

Om även skolan i Gävle kan komma att stängas är oklart.

– Rent hypotetiskt så skulle det så klart kunna hända, men det är alldeles för tidigt att ta ställning i den frågan, säger Anders Gullberg.

Skolinspektionens tillförordnade generaldirektör Jukka Kuusisto säger till TT att det nu måste göras en utredning som är "rättssäker för alla parter".

– När vi sedan ska fatta ett beslut måste det hålla för en rättslig prövning. Vid tidigare fall när vi fattade ingripande beslut har ibland förvaltningsdomstolen ansett att vi inte utrett frågan tillräckligt noga så det håller i deras rättsliga prövning – därför måste vi göra en väldigt noggrann prövning.

Under tiden kommer skolans verksamhet att fortgå som tidigare, säger Jukka Kuusisto.

– Vi kommer naturligtvis också att titta på om vi exempelvis behöver göra besök på skolan.

Att fatta beslut i väntan på utredningen är inte aktuellt.

– Det finns ingen sådan möjlighet som vi ser nu, att dra in tillståndet, säger Jukka Kuusisto.

"Prova lagstiftningen"

Roger Haddad, ledamot av Skolinspektionens insynsråd och skolpolitisk talesperson för Liberalerna, anser att Skolinspektionen bör agera skyndsamt i ärendet.

– Jag tycker inte bara att man ska avvakta och utreda, det kan ta flera månader och upp till ett år om det överklagas.

I dag finns dock ingen tydlig återkallelsegrund avseende skoltillståndet när det gäller exempelvis problem med extremism, noterar han.

– I närtid tycker jag att Skolinspektionen i det här ärendet ska använda den verktygslåda de har fullt ut och prova lagstiftningen. Är det så att de stöter på patrull visar det ytterligare att det finns ett behov att skärpa lagstiftningen. Skolinspektionen måste kunna ingripa direkt om elever som befinner sig i en miljö som inte är bra.

Följ ämnen i artikeln