Manila stängt vid mullrande vulkan

TT-Reuters

Publicerad 2020-01-13

Människor beskådar vulkanen Taal, som sprutar aska utanför Manila.

Filippinerna är på helspänn. Vulkanen Taal spyr aska över huvudstaden Manila och seismologer varnar för att ett stort utbrott kan komma när som helst. Det kan i så fall utlösa en tsunami i sjön där vulkanön ligger.

Fler än 16 000 människor har tvingats lämna sina hem nära vulkanen Taal, som är en av världens minsta aktiva vulkaner. Den sprutar aska för andra dagen i rad från kratern mitt i sjön, runt sju mil söder om Manilas centrala delar. Skolor och offentliga verksamheter har stängts.

– Hastigheten som Taals vulkaniska aktivitet ökat har överraskat oss, säger Maria Antonia Bornas vid landets vulkan- och seismologicenter Phivolcs.

– Vi har hittat magma. Det är fortfarande djupt, det har inte nått ytan. Vi kan fortfarande vänta oss ett farligt utbrott när som helst.

Vulkanön är i vanliga fall ett populärt turistmål och en del turister har ignorerat varningarna och rest till städer nära vulkaner för att kunna få bättre utsikt över utvecklingen.

Filippinerna utgör en del av "eldringen" runt Stilla havet, där även runt 90 procent av alla jordbävningar på jorden inträffar.

Taal har haft utbrott fler än 30 gånger de senaste 50 åren, senast 1977. 1911 dödades 1 500 människor.

Följ ämnen i artikeln