Säpo varnar för stärkt IS

Anja Haglund/TT

Publicerad 2019-10-16

Hundratals IS-fångar befaras vara på fri fot efter Turkiets offensiv i Syrien. På kort sikt påverkar det inte hotet mot Sverige, enligt Säpo. Men i förlängningen kan det finnas risk för nya terrordåd på europeisk mark.

Turkiets invasion av nordöstra Syrien har allvarligt ökat risken för att Islamiska staten (IS) ska återuppstå. Uppgifter finns om att hundratals personer har flytt eller släppts från de fångläger med IS-medlemmar som de kurdiska styrkorna upprätthåller – och många befarar en comeback för terrorrörelsen.

För Sveriges del ser Säkerhetspolisen (Säpo) ingen akut överhängande fara.

– Just nu ser vi inte att det påverkar hotet mot Sverige. Men då ska man komma ihåg att det är ett otroligt osäkert läge när det gäller att få tillgång till tillförlitlig information. Det förändras dag för dag, nästan timme för timme. Så bedömningen vilar på ganska osäkra grunder, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säpo.

Kan inspirera

På längre sikt finns farhågor om ett stärkt IS – och nya terrorattentat i väst.

– Om offensiven leder till en ökad aktivitet hos IS och relaterade grupperingar kan det bli en signal om att det fortfarande är möjligt att återuppbygga kalifatet och att IS återigen är en organisation på frammarsch. Då är det klart att det kan inspirera enskilda individer, säger Ahn-Za Hagström.

Hur många svenska IS-anhängare som befinner sig i konfliktzonen i dag är oklart. Tidigare har antalet bedömts till 100, men siffrorna är osäkra. Säpo säger sig dock veta hur många svenska IS-anhängare som sitter i kurdiskt fängelse.

– Vi har koll på det, säger Ahn-Za Hagström, utan att vilja precisera något antal.

TT: Finns det anledning att tro att svenska IS-anhängare finns bland dem som sägs vara på fri fot?

– Jag vill inte säga något om det utifrån att läget är som det är och omständigheterna är så otroligt osäkra.

Vilja att stanna

Att ett större antal svenska IS-anhängare skulle komma tillbaka till Sverige den närmaste tiden bedöms som osannolikt. Avståndet är långt och hindren på vägen är många. Det är heller inte säkert att alla vill återvända, enligt Säpo.

– Givet det läge som är nu, och de här personernas antagna övertygelse att ha stannat kvar så länge, är det möjligt att de vill stanna kvar om de ser att det finns ett tillfälle att återuppbygga det fysiska kalifatet.

TT: Hur svårt är det för er att upptäcka om IS-anhängare ändå tar sig tillbaka till Sverige?

– Vi har en god samverkan med motsvarande tjänster i andra länder och också andra aktörer i Sverige. De kommer att komma till vår kännedom, säger Ahn-Za Hagström.

Säpo har samtal med alla som återvänder. Reste de efter april 2016, då terrorresor förbjöds, inleds en förundersökning.

Svårt med bevis

Men de flesta reste innan dess – och då är det upp till myndigheterna att hitta bevis för eventuella brott de begått.

– Man ska komma ihåg att även innan Turkiets offensiv har det ju varit ett konfliktområde och det är såklart svårt att hitta konkreta bevis, bedriva förundersökning och genomföra utredningar i det läget som är och har varit, säger Ahn-Za Hagström.

Säpo gör när man tittar på hotet från återvändare ingen skillnad på män samt kvinnor och barn.

– Vi vet att det finns kvinnliga gärningspersoner och att kvinnor också på olika sätt bidrar till brottsligheten genom attentat och så vidare. Kvinnans roll är också lite stereotypt att fostra den nya generationens IS-krigare och det finns även information om att kvinnor är de som upprätthåller sharialagar i lägren – framför allt al-Hol-lägret som man pratat om som IS nya kalifat.

PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen