Efter polisens varning– flera larm om ”stuck in the swing”

avAndreas Ekström

Publicerad:
Uppdaterad:

En person har fastnat i en gunga.

Räddningstjänsten i Norrköping ryckte ut och fick loss personen med hjälp av tvål.

– Vi har fått in flera larm om personer som sitter fast i gungor, det verkar vara en trend på sociala medier, säger Mikael Kalered, inre befäl på Räddningstjänsten Östra Götaland.

I går gick polisen i Skåne ut och avrådde från ett nytt beteende som sprids bland ungdomar och barn. Det fejkar att de sitter fast i en gunga och filmar när räddningstjänsten kommer för att publicera videon på sociala medier, trenden kallas ”stuck in the swing”.

– Det är ett växande problem där vi sett en ökning på ganska kort tid. Syftet är oklart, men troligen handlar det om uppmärksamhet. Vi försöker häva det genom att gå ut med den här informationen, sa Skånepolisens presstalesperson till Aftonbladet under lördagen.

Under söndagen kom det in nya larm om personer som fastnat i gungor och på söndagseftermiddagen fick räddningstjänsten i Norrköping rycka ut.

– Det var en person som satt fast i en gunga som är dimensionerad för yngre barn. Det är oklart varför personen satte sig i gungan. Men vi har börjat ta med polisen på den här typen av larm, säger Mikael Kalered.

Räddningstjänsten i östra Götaland har fått in flera larm om ”stuck in the swing” under helgen och man har börjat att neka en del larm.

– Senast i dag åkte vi inte ut på ett larm om en person som fastnat. Vi vill inte att det här ska bli en uppåtgående trend med något skådespel som missbrukas. Det här kan ta resurser från exempelvis en brand eller explosion, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM