USA: Tyskland bör delta i Iraninsats

TT-AFP

Publicerad 2019-07-30

Brittiskregistrerade Stena Impero bordades av iranska styrkor den 19 juli. Händelsen har fått Storbritannien att söka stöd för en militär insats i syfte att skydda fartygstrafiken i Persiska viken. Arkivbild.

USA uppmanar Tyskland att ansluta sig till den militära insats som planeras i Persiska viken för att skydda fartyg från att beslagtas. Beskedet kommer efter ett förslag från Storbritannien om att upprätta en europeisk styrka som kan eskortera fartyg.

Bakgrunden är Irans senaste agerande i viken, där det brittiskregistrerade fartyget Stena Impero, ägt av svenska rederiet Stena Bulk, bordades och beslagtogs av iranska styrkor den 19 juli. Flera länder har fått frågan om att delta, men hittills har bara Frankrike sagt ja till inbjudan från Storbritannien.

Sverige ska enligt utrikesminister Margot Wallström (S) inte ha fått någon förfrågan från Storbritannien.

På onsdagen hålls ett möte i Bahrain om maritim säkerhet och fri sjöfart i Hormuzsundet under ledning av USA:s centralkommando Centcom. Sverige representeras där av Försvarsmakten.

Rättad: I en tidigare text fanns en missvisande formulering om att Sverige fått förfrågan om deltagande i en europeisk insats.

Följ ämnen
Iran

ANNONS

Följ ämnen i artikeln