Seriemord på Cypern – polischefen sparkas

TT-AFP

Publicerad 2019-05-03

Cyperns president Nicos Anastasiades. Arkivbild.

Polischefen på Cypern har fått sparken i spåren av att fyra kvinnor hittats mördade på ön de senaste veckorna.

Zacharias Chrysostomou kickas sedan polisarbetet i ärendena utsatts för hård kritik.

En 35-årig militär har i medierna kallats Cyperns första seriemördare sedan han erkänt sju mord på utländska kvinnor och flickor, varav fyra kvinnor har hittats döda.

Nu har president Nicos Anastasiades sparkat polischefen sedan polisarbetet kritiserats för senfärdighet och uppenbart ointresse orsakat av fördomar eller rasism.

Anhöriga till en av de försvunna kvinnorna har beskrivit hur de upplevde att polisen inte tog fallet på allvar. När kvinnan anmäldes försvunnen fick de höra att hon förmodligen bara hade tagit sig till en annan del av ön.

Morden ska ha utförts under en period av nästan tre år, och enligt presidenten sparkas Chrysostomou på grund av polisens "uppenbara försumlighet och åsidosättande av plikten". Presidenten skriver också att om utredningarna kring anmälda försvinnanden skötts korrekt hade "fruktansvärda brott som chockat Cypern kunnat avstyras".

Offentliggörandet av att polischefen får gå kommer dagen efter att justitieminister Ionas Nicolau avgick med hänvisning till morden.

Följ ämnen i artikeln