Varningen: Alla korallrev borta år 2100

avStaffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Älskar du att snorkla vid färgsprakande korallrev?

Passa på att njut.

Redan om åttio år kan alla korallrev på jorden vara döda.

Än så länger sjuder världens korallrev av liv. Men framtiden för reven – som ibland kallas havens regnskogar – ser dyster ut, enligt en grupp forskare på University of Hawaii Manoa.

Redan om tjugo år väntas mellan 70 och 90 procent av alla korallrev ha försvunnit. År 2100 är praktiskt tagit alla borta, enligt forskarna.

– Vid år 2100 ser det mörkt ut, säger Renee Setter, biogeograf vid University of Hawaii Manoa i ett uttalande.

Även om föroreningar orsakade av människor spelar in är det utsläppen av växthusgaser som är den verkliga boven i dramat. Klimatförändringarna leder till såväl stigande havstemperaturer som havsförsurning när koldioxiden tas upp, enligt forskarrapporten.

Foto: Gustav Sjöholm / TT NYHETSBYRÅN
Korallrev i Fiji.

Koraller stressas

När havet blir varmare blir korallerna stressade och släpper ut alger, en process som får de vanligtvis färgstarka korallerna att blekna.

– Att försöka städa upp stränder och bekämpa luftföroreningar är fantastiskt. Vi måste fortsätta med det. Men i slutändan är det kampen mot klimatförändringar vi måste driva på för att skydda korallreven, säger Renee Setter i pressmeddelandet.

Varningsropen från forskarna har de senaste åren kommit allt tätare. Stora Barriärrevet i Australien, världens största korallrev, har drabbats hårt av blekta koraller.

Ekologisk kollaps

Upp till en tredjedel av alla arter i havet är beroende av koralreven, rapporterar CNN. Koralldöden kan därför leda till en ekologisk kollaps, där mängder av fiskar och andra livsformer utplånas.

Vissa forskare har därför föreslagit att man ska kunna odla fram nya koraller i laboratorier och sedan ”transplantera” tillbaka dem på reven.

Men även här kommer Hawaii-forskarna med dystra nyheter. År 2100 kommer det helt enkelt inte finnas några lämpliga livsmiljöer kvar att sätta ut dem på.

– Ärligt talat, de flesta platser går inte att räkna med, säger Setter i pressmeddelandet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM