Sarah Huckabee Sanders

Sanders avgår som Vita husets pressekreterare

avTT

Foto: Evan Vucci/AP/TT
Vita husets pressekreterare Sarah Sanders. Arkivbild.

Vita husets pressekreterare Sarah Sanders lämnar sin post i slutet av juni, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

Sanders kommer nu att flytta hem till Arkansas.

"Hon är en alldeles särskild person med extraordinär begåvning som har gjort ett fantastiskt arbete! Jag hoppas hon ställer upp i guvernörsvalet i Arkansas – hon skulle vara fantastisk", skriver Trump.

Sedan Sanders ersatte den mer lynnige och nervöse Sean Spicer som pressekreterare i juli 2017 har hon stått i rampljuset.

Den tidigare republikanska strategen Sanders har politiken i blodet. Hon började kampanja för sin far, den tidigare Arkansasguvernören och presidentaspiranten Mike Huckabee, redan som nioåring.

Den djupt troende Sanders fördömde 2016 Trumps sexskryt om kvinnor på Access Hollywood-inspelningarna, men sade att det kristna är att acceptera hans ursäkt. Hon har varit extremt lojal mot Trump under tiden som pressekreterare. "Det är tack vare henne som presidenten inte flippar ur", har en regeringstjänsteman tidigare sagt till webbtidningen Politico om Sarah Sanders.

Sanders jobb beskrivs ibland som det tuffaste i USA. Hon har upprepade gånger tvingats backa upp presidentuttalanden som reportrar säger sig ha bevis för inte stämmer. Enstaka Vita huset-journalister har kallat henne för lögnare, andra talar om henne med respekt och beskriver hur hårt hon arbetar.

ARTIKELN HANDLAR OM