M hoppar inte av energiuppgörelsen nu

Lars Larsson/TT

Publicerad 2019-04-24

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) säger att diskussionen om energiöverenskommelsen fortsätter. Arkivbild.

Moderaterna gör inte allvar av sitt nya hot att hoppa av energiöverenskommelsen. Åtminstone inte nu.

– Vi vill ha en öppen diskussion om hur vi kan skapa långsiktiga förutsättningar för kärnkraften. Den har börjat på ett konstruktivt sätt i dag, säger Carl-Oskar Bohlin (M).

Bohlin är Moderaternas företrädare i den grupp som regelbundet följer upp överenskommelsen som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna träffade i juni 2016.

Gruppen möttes i två timmar på onsdagseftermiddagen, med energiminister Anders Ygeman (S) som värd. Han berömmer Moderaterna för att på mötet ha agerat konstruktivt.

– Moderaterna har fört fram sina ståndpunkter och vi ska diskutera dem vidare vid kommande möten, säger Ygeman.

Har hotat

Moderaterna har den senaste tiden hotat med att hoppa av överenskommelsen om inte portalmeningen i överenskommelsen ändras. M vill att målet ska vara att 100 procent av elproduktionen 2040 ska vara fossilfri, i stället för förnybar som formuleringen lyder nu. Det vore enligt M ett sätt att ge förutsättningar för att behålla kärnkraften längre och därmed också lättare nå de klimatpolitiska målen.

M anser att den nuvarande skrivningen kan tolkas som att 2040 är ett stoppdatum för kärnkraft i Sverige. Detta trots att det i överenskommelsen också står att det inte innebär ett stoppdatum och att överenskommelsen också tillåter nya kärnkraftsreaktorer på de platser där det nu finns sådana.

Men framför allt Centerpartiet och Miljöpartiet är emot att ändra formuleringen. Kristdemokraterna är också emot det, trots att partiet vill ge kärnkraften ett så långt liv som möjligt.

– Jag tror vi ska hålla i överenskommelsen, man ska inte börja rucka på den för att det finns någon som vill ändra, säger Camilla Brodin, energipolitisk talesperson för KD som inte har några planer på att hoppa av överenskommelsen.

Hon ser KD:s uppgift, och andra som tycker lika, att få omvärlden och branschen att förstå att energiöverenskommelsen inte innehåller något stoppdatum för kärnkraften och att vägen för investeringar med längre perspektiv än 2040 kan vara rimliga. Kärnkraften behövs för att klara elbehovet och klimatpolitiken, framhåller Brodin.

Svårt ändra

Anders Ygeman säger att alla ingående partier har ett ansvar för att anpassa överenskommelsen efter verkligheten, men han har svårt att se att Moderaternas krav om att ändra förnybart till fossilfritt som mål för 2040, kommer att accepteras.

– Jag tror att om man har en överenskommelse så går det inte bara att rycka ut den ena delen. Det som är styrkan i den här överenskommelsen är att den förenar de som har en mer positiv syn på kärnkraft med de som har en mer skeptisk syn. Det är grundbulten i överenskommelsen, säger Ygeman.

Carl-Oskar Bohlin vill dock inte ge upp än.

– Min bild är att det finns en konstruktiv ansats, att borra djupt i vilka förutsättningar att gå det här kravet till mötes, vi får ser längre fram hur långt vi kommer, säger han.