Selma, 6, föll ner i dold brunn på skolgården

”Ett byggfusk som kunde fått väldiga konsekvenser”

Publicerad 2020-02-06

Selma, Wilma och Signe lekte på skolgården.

Plötsligt öppnades ett hål i marken och Selma rasade ner i en djup betongbrunn.

– Det var jätteläskigt och ganska konstigt där nere. Och mörkt, säger Selma, 6.

Sexåriga Selma Johansson går i förskoleklass på Grevhagsskolan i småländska Eksjö. På måndagen kunde barnens lek på skolgården ha slutat i katastrof.

– Vi skulle titta om småbarnen var ute. Sen försvann marken under mina fötter, säger Selma.

Betongplattan som Selma gick på hade rasat ner i ett hål, och Selma hängde sig fast med armarna. Selmas vänner agerade rådigt. Wilma höll i hennes arm medan Signe sprang och hämtade hjälp.

Men snart orkade inte Selma hålla sig kvar.

– Jag bara hängde där i några minuter, men när fröken kommer är jag nere i hålet. Det var jätteläskigt och ganska konstigt där nere, säger hon.

”En tjej håller på att dö”

Selma Johansson hade fallit ner i en 2,5 meter djup betongbrunn.

Marcus Bauschke jobbar som fastighetsvärd på kommunen. Han var på skolan för att laga en toalettstol när olyckan skedde.

– Skolvakten var väldigt upprörd, nästan skrek, att ”en tjej håller på att dö, hon har ramlat ner i ett hål!”.

Marcus och hans kollega sprang ut på skolgården. Det första de gjorde var att lyfta bort en 25 kilo tung gångplatta som höll på att rasa ned i brunnen där Selma var.

– Det hade ju varit väldigt otäckt. Så vi säkrade den och försökte dra upp henne. Min arbetskollega tag i hennes handled, och så drog vi upp henne. Så det var inte mer än så, men det kunde gått jäkligt illa, säger Marcus Bauschke.

Misstanken: En renovering på 90-talet

Ingen på skolan visste att betongbrunnen låg dold under marken.

– Det var en mardröm. Någon kom in till mig och skrek att ett barn hade ramlat ner i en brunn. Vadå brunn, tänkte jag, det finns ju ingen brunn på skolgården, säger rektorn Jan Ekelund.

Olyckan har anmälts till Arbetsmiljöverket. Betongringen täpptes igen med ett brunnslock samma dag, och man har sett över planritningarna så att det inte finns fler liknande hål.

Vad som hänt är att någon lagt bräder ovanpå brunnshålet – och sedan sand och betongplattor ovanpå detta. Sedan har träplankorna ruttnat och betongen vittrat.

– Vi har egentligen bara misstankar om att detta gjordes vid en större renovering i slutet av 90-talet, men det är inget vi med säkerhet vet. Vi kommer att sätta oss med Eksjö Energi och skolan och utreda detta. Det här är en olycka som inte får ske, säger Pelle Mosskull på Eksjö Kommunfastigheter AB.

Läraren läste saga

Selma landade på fötterna och klarade sig med ett skrapsår på hakan. Pappan Fredrik Nilsson är själv i byggbranschen och klandrar inte skolan för vad han kallar ett byggfusk. Alla inblandade är lättade över att olyckan inte gick värre – om brunnen till exempel hade varit vattenfylld. Nu låg bara lite spillvatten på botten.

– Selma har precis lärt sig att ta tre simtag. Och hennes kompisar höll ju i henne så hon inte skulle rasa ned. Tänk om resten av betongen hade rasat och tjejerna åkt ner med... nej fy, säger Fredrik Nilsson.

Dagen efter händelsen säger Selma att hon mår bra, men att hon kanske inte kommer leka just vid brunnen under den närmsta tiden.

– När jag kom upp så blev jag ganska ledsen. Jag skrapade i hakan lite när jag åkte ner. Då fick jag vara i klassrummet och Moa, min förskollärare, läste en saga för mig, säger sexåriga Selma.