Dags att räkna landets sångsvanar

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2020-01-08

Sångsvanar rastar vid fågelsjön Tysslingen år 2017. Arkivbild.

Från att ha varit en sällsynt häckfågel på myrarna längst upp i norr är sångsvanen nu en allt vanligare syn – inte minst bland grödorna på åkrar och fält.

Nu är det åter dags att bege sig ut och räkna den stora fågeln igen.

– Sångsvanen i Sverige har ett bra läge, det måste man säga, konstaterar Leif Nilsson vid Lunds universitet som är kontaktperson för den svenska delen av inventeringsprojektet som ska genomföras i Europa kommande helg.

Inventeras vart femte år

Men det har inte alltid sett så ljust ut för den storväxta fågeln. På 1920-talet fanns bara 20 par i hela landet på grund av tidigare års hårda jakt, berättar Leif Nilsson för TT. När man nu återigen beger sig ut och räknar fågeln – något som görs vart femte år – kommer resultatet vara ett helt annat.

– Vi vet att den kommit tillbaka, vi har häckande sångsvanar här i Skåne. På Europabasis har den spridit sig till andra länder. När vi började inventera fanns många i Ryssland, Finland, Sverige och Norge. Nu har den spridit sig till de Baltiska staterna, den har etablerat sig i Polen, berättar Leif Nilsson.

Men ökningen glädjer inte alla. På flera håll klagar lantbrukare på oinbjudna matgäster som tar för sig på åkrar och fält.

– Våra bönder producerar utmärkt svanföda. De går upp på åkrarna och äter sockerbetor. Perfekt föda. Sen har man i jordbrukets omställning nu mer höstsäd – då har man producerat perfekta betesmarker för svanar och gäss, förklarar Leif Nilsson och fortsätter:

– Så har man ändrat rapssort, så den man odlar nu är smakfull för viltet.

Diskussion om skyddsjakt

Situationen upplevs besvärlig på många håll, och det pågår diskussioner om skyddsjakt. Sångsvan är i dag helt fredad och kan endast skjutas efter att länsstyrelsen fattat beslut om skyddsjakt.

Men för ett tag sedan föreslog Naturvårdsverket att skyddsjakt på enskilt initiativ ska införas. Olyckligt, tycker Leif Nilsson.

– Jag är väldigt skeptisk till det där med skyddsjakt där man låter markägare bestämmer. Det har ingen betydelse för antalet sångsvanar. Det du gör är att gå ut och skjuta och skrämma på ett fält, då blir det bara en annan bonde som får problemet istället.

Vill ha rapporter

Någon oro för att svanbeståndet skulle minska igen känner han inte.

– Vi har koll på hur många vi har, vi vet hur utvecklingen är. Den har gått upp i hela Västeuropa, och med samlade inventeringar kan vi ge råd att hantera problem med fågelarter som ökar eller minskar.

Vid den senaste inventeringen 2015 noterades runt 138 000 sångsvanar på hela fastlandseuropa. Drygt 11 500 av dem syntes till i Sverige.

Hur ser det ut i år?

Nu efterlyser Leif Nilsson observationer från allmänheten – att människor som är ute i naturen kommande helg rapporterar fynd av sångsvan.

– Vi vill ha in alla rapporter vi kan få om observerade svanar. Hur många de är, hur många som är unga i flocken, var man sett dem så man lätt kan hitta dem.

Följ ämnen i artikeln