Trump: Kim Jong-Un kommer stå vid sitt ord

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-01-01

Donald Trump vid sitt privata residens Mar-a-Lago i Florida.

USA:s president Donald Trump litar på att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kommer att möta omvärldens krav på kärnvapennedrustning. Detta trots ett nordkoreanskt hot att testa ett nytt strategiskt vapen.

– Jag tror att han är en man som står vid sitt ord, säger Trump.

Nordkoreas planer på att testa nyutvecklade vapen presenterades i ett förinspelat nyårstal, i vilket Kim Jong-Un förklarade att Nordkorea inte längre känner sig bunden av de krav som USA ställt på landet, rapporterar statliga nyhetsbyrån KCNA. Talet sammanfaller med att en tidsfrist för sanktionslättnader från USA:s sida gick ut.

Men Donald Trump verkar inte vara särskilt oroad över Kim Jong-Uns senaste utspel.

– Vi skrev under ett avtal, och pratade om kärnvapennedrustning, säger Trump, på väg in till nyårsfirandet i Florida.

"Gillar honom"

– Jag gillar honom, han gillar mig. Vi kommer överens. Han företräder sitt land, jag mitt. Var och en gör det som krävs, säger Trump.

Samtalen om kärnvapennedrustning mellan USA och Nordkorea har trots flera möten inte lett till något konkret resultat. Och om Nordkorea fullföljer den linje som Kim Jong-Un lade fram under nyårsafton ser utsikterna för några framsteg svåra ut.

Utesluter nedrustning

Nedrustning på Koreahalvön är helt uteslutet, lovade Kim Jong-Un och uppmanade invånarna att förbereda sig på en "mödosam och utdragen kamp".

– Den situation vi nu befinner oss i, med en trolig och långdragen konflikt med USA, kräver en insikt om att vi kommer att leva under sanktioner från fientliga makter även i framtiden och att vi måste stärka den interna makten på alla sätt, säger Kim Jong-Un, enligt KCNA.