Pelle protesterar efter popularitetstävling

Elever tvingades välja ut favoritkompisar

Publicerad 2019-04-02

Välj ut fyra kompisar som du vill gå i samma klass som. Det fick sjätteklasserna på en skola i Bromma göra. Nu får skolan kritik av föräldrar för kompisvalet som ska ha fått elever att känna sig ratade.

– Det blev en popularitetstävling, säger pappa Pelle Bouveng.

Förra veckan fick eleverna i årskurs sex på en skola i Bromma i Stockholm skriftligen välja ut vilka fyra kompisar från sin årskurs som de skulle vilja gå i samma klass som när de ska börja i sjuan.

– Min son kom hem och berättade att något hade hänt som han upplevde som otäckt. Han hade varit tvungen att göra en omröstning bland sina klasskamrater, säger Pelle Bouveng vars son går i årskurs sex.

Barn som inte blev valda

Efter valet började barnen prata med varandra i korridoren om vilka de hade valt.

– Då upptäckte några barn att ingen hade valt dem. Att de var oönskade. Jag kan tänka mig att det var en och annan unge gick hem med en klump i magen.

”En popularitetstävling”

Pelle Bouveng säger att han förstår att man vill att barnen ska få göra sin röst hörd men att metoden inte håller.

– Barnen fick välja vilka de föredrog, det blev en popularitetstävling. Jag tycker att det blir någon slags Robinsonvariant, där man ska rösta ut folk, säger han.

Han är inte den enda föräldern som har reagerat:

– Jag vet att det har varit en omröstning och förstår vad skolan var ute efter, svar från barnen själva. Men när man förstår hur illa det kan slå så tycker jag att det kunde ha gjorts på ett annat sätt. Det viktigaste är kanske att tänka på att inga barn ska fara illa, säger en förälder till Mitt i.

Rektorn: ”Har fullt förtroende”

Rektorn på skolan, har skrivit ett svar till föräldrarna som Pelle Bouveng inte är nöjd med.

”Jag har fullt förtroende för hur pedagogerna arbetar med att se över klasserna till hösten. Jag utgår ifrån att de tar hänsyn till samtliga elever”.

– Hon skjuter ansvarsfrågan ifrån sig. Jag frågar inte om hon har förtroende för pedagogerna utan om de kan tänka sig att göra en ändring i rutinerna, säger han.

Aftonbladet har sökt skolans rektor.

Följ ämnen i artikeln