Tusentals kvinnor i Skåne får hemtest för hpv

Publicerad 2019-09-18

Tusentals kvinnor i Skåne får även i år chansen att själv ta ett cellprov istället för att gå till en gynmottagning. Provet undersöker förekomsten av hpv, det virus som bland annat kan orsaka livmoderhalscancer.

Under september landar en bomullspinne med transporthylsa och svarsbrev i lådan hos 15 000 skånska kvinnor.

Avsändare är Region Skåne.

Provtagningen är frivillig och kommer att rikta sig till kvinnor som inte hört av sig efter kallelse till cellprovtagning hos barnmorska.

Självtestet består av en bomullspinne för provtagning, provtagningsanvisning, transporthylsa och svarsbrev.

− Vi genomför just nu ett pilotprojekt som syftar till att få ännu fler kvinnor att göra en gynekologisk hälsokontroll för att tidigt kunna upptäcka cellförändringar. Vi vet att många kvinnor uteblir från besök hos barnmorska, kanske på grund av tidsbrist eller att man känner obehag inför undersökningen. Nu får de chansen att göra ett lika säkert cellprov hemma, säger Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för Klinisk genetik och patologi.

Självtestet består av en bomullspinne för provtagning, provtagningsanvisning, transporthylsa och svarsbrev.

Sedan 2017 skickar Region Skåne ut självtest till kvinnor som uteblivit från cellprovtagning under de senaste sju åren.

− Gensvaret från dessa kvinnor har varit stort och många väljer att skicka in sitt självtest för analys. Nu blir vi först i landet med försöket att skicka självtest istället för en kallelse till barnmorskemottagning, säger Gunilla Bodelsson.

Pilotprojektet omfattar 15 000 slumpmässigt utvalda kvinnor och gäller den gynekologiska hälsokontrollen för kvinnor som är äldre än 30 år, eftersom det är i den åldersgruppen som HPV-analys (Humant Papillom Virus) utförs på cellprovet.

− Nu hoppas vi på ett stort gensvar och att många skickar in sitt prov. Om pilotprojektet faller väl ut kan självtest komma att erbjudas alla skånska kvinnor.