Regeringen inrättar center mot cyberhot

TT

Uppdaterad 2019-10-16 | Publicerad 2019-09-26

Regeringen vill införa ett nationellt cybersäkerhetscenter nästa år. Arkivbild.

Regeringen vill så fort som möjligt inrätta ett center mot cyberhot. Det skriver de tre ministrarna Mikael Damberg (S), Peter Hultqvist (S) och Per Bolund (MP) på Svenska Dagbladets debattsida. De anser att Sverige har kompetensen, men att det inte har funnits någon helhet i arbetet kring cybersäkerheten, därför krävs det ett center.

Ett av skälen är att den organiserade brottsligheten börjat använda internet som infrastruktur för att finansiera och underlätta sin kriminalitet. De pekar även på de avancerade cyberattacker som utförs mot Sverige och ett ökat antal it-bedrägerier som också drabbar privatpersoner.

"Cybersäkerhetsarbetet berör nästan alla politikområden och under kommande veckor avser regeringen återkomma med flera åtgärder som alla bidrar till att stärka Sveriges säkerhet" skriver ministrarna.

Försvarets radioanstalt, Försvarsmakten, Myndigheten för samhällskydd och beredskap och Säkerhetspolisen har fått i uppdrag att till december ha tagit fram förslag på struktur samt kostnadsberäkningar.

ANNONS