Jätteolycka på E4 – 19 till sjukhus med ambulans

avHans Österman, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

En turnébuss och två lastbilar välte.

Ytterligare två lastbilar, en linjebuss och ett tjugotal personbilar var inblandade i olyckskaoset på E4 vid Nyköping.

19 personer fördes till sjukhus med ambulans.

– Det var extremt halt, säger Daniel Lundin vid räddningstjänsten.

Olyckan inträffade i södergående riktning på E4 i höjd med Tystberga, norr om Nyköping. Polisen larmades klockan 21.36. Ett tiotal brandbilar och flera ambulanser skickades till platsen, men hade svårt att ta sig fram på grund av extremhalkan.

– Vårt befäl på plats sa att han borde haft med sig skridskor i stället för skor, säger Daniel Lundin, operativ chef vid räddningscentralen i Stockholms län.

Inledningsvis var läget mycket rörigt. Första larmet gällde en buss som vält och låg på sidan i diket. Polisen uppgav först att det var en turistbuss, men det skulle visa sig att det var en turnébuss tillhörande ett band från Storbritannien.

– Det var nio personer ombord på turnébussen. Alla var engelskspråkiga och talbara, säger Daniel Lundin.

Olyckorna inträffade längs en halvmil lång sträcka på E4. Totalt fördes 19 personer till sjukhus i ambulans, uppger räddningstjänsten. Ytterligare ett okänt antal personer togs till sjukhus i privatbilar.

– Det ska inte vara frågan om livshotande skador, säger Martin Detterström, vakthavande befäl vid polisen.

Förutom turnébussen välte två lastbilar. Ytterligare två lastbilar och en linjebuss hamnade tvärs över vägen. Ett stort antal personbilar krockade antingen med linjebussen, lastbilarna, vägräcket eller åkte av vägen i halkan.

– 15–20 personbilar var på något sätt inblandade. Det är flera olyckor som hör ihop. När turnébussen gick av vägen fortsatte olyckorna bakom den, säger Martin Detterström.

Turnébussen och de två välta lastbilarna behövde bärgas efter olyckan samtidigt som saltbilarna jobbade för högtryck i området.

Foto: PONTUS STENBERG
Flera lastbilar är inblandade i olyckan.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM