Coronarädsla i Italien – allmänna platser stängs i tio städer

Två döda på mindre än ett dygn

Uppdaterad 2020-02-23 | Publicerad 2020-02-21

Minst 16 personer har bekräftats vara smittade med coronaviruset i Italien.

Tolv av dem ska ha drabbats efter kontakt med en 38-årig Codogna-bo.

Nu stoppas människor från att uppehålla sig på offentliga platser i tio städer, uppger AFP.

På lördagsförmiddagen bekräftades det andra dödsfallet i landet på mindre än ett dygn.

Under fredagen bekräftades att ett stort antal personer i Italien är smittade av coronaviruset från Wuhan, Covid-19. Och strax innan klockan 23 rapporterades också det första italienska dödsfallet kopplat till viruset.

En 78-årig man i Padova blev det första offret för covid-19 i Italien, skriver Corriere Della Sera.

Under lördagsförmiddagen meddelades att viruset skördat sitt andra offer i landet, en kvinna i Lombardiet, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.

14 av de 16 fallen som bekräftats har upptäckts i regionen Lombardiet i norra Italien.

De två första fallen som bekräftades var kinesiska turister, rapporterar italienska The Local.

Därefter har en italiensk medborgare som evakuerades från Wuhan tidigare i veckan också konstaterats vara coronasjuk. De tre patienterna hålls isolerade på en infektionsklinik i Rom, enligt The Local.

38-åring pekas ut

Nyhetsbyrån Ansa skriver att en av de sjukaste patienterna är en italiensk 38-årig man i staden Codogna i provinsen Lodi i Lombardiet Han åt middag med en vän som nyligen återvänt från Kina. Sedan blev han svårt sjuk.

Mannens ska enligt nyhetsbyrån ha drabbats svåra andningsbesvär och tillståndet bedöms som mycket allvarligt. Även 38-åringens vän och gravida hustru är smittade.

– Alla som varit i kontakt med de smittade kommer att sökas upp och genomgå tester och de åtgärder som behövs, säger stadens folkhälsoansvarige Giulio Gallera, enligt Ansa.

– Till dags dato har vi ett stort antal människor som berörs, cirka 250 människor är isolerade.

I 38-åringens närhet har också tre bargäster smittats via en vän till mannen som jobbar på baren. Som också smittats av 38-åringen.

Åtta personer som drabbats uppges arbeta på en vårdcentral i staden där 38-åringen sökt vård.

Mannen ska alltså kopplas till minst tolv smittade människor i staden. Något som tyder på att han är en så kallad superspridare, precis som brittiske tvåbarnspappan Steve Walsh, 53. Han har smittat elva personer i tre länder.

Snabb spridning i Sydkorea

Även i Sydkorea kämpar myndigheterna mot snabb smittspridning i staden Daegu som kopplas till en person som pekas ut som superspridare – ”Patient 31”.

Enligt de sydkoreanska myndigheterna har ytterligare 142 personer insjuknat, vilket innebär totalt 346 bekräftade fall, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap. 92 av de nya fallen kopplas till ett sjukhus i kommunen Cheongdo, där Daegu ligger.

Under veckan har också de två första dödsfallen i Sydkorea registrerats. Båda patienterna hade lunginflammation.

Tio städer stängs

På fredagskvällen meddelade italienska myndigheter att alla offentliga platser i tio städer stängs på grund av coronasmittan, skriver AFP. Enligt nyhetsbyrån ska det röra sig om ”tio mindre städer” i norra Italien.

I staden Codogna har borgmästaren stängt alla kommunkontor, skolor, barer och andra offentliga platser över helgen och fram till 25 februari, skriver italienska TGLA7.

Även idrottsplatserna i staden hålls stängda.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I podden Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen