Så opererar utländska stöldligor i Sverige

Stöldvåg över hotell och krogar – över 100 misstänkta brott

Publicerad 2019-10-18

Ligor reser från Sydamerika till Sverige bara för att stjäla. Här väntar en så kallad garant – en person som hjälper till med boende, mat och hantering av stöldgods.

Nyligen sprängde polisen en liga misstänkt för över 100 grova stölder, men åtalet rör bara ett 30-tal brott.

– Någonstans måste vi spara på utredningsresurser, säger Monica Krüger vid polisen.

Under sommaren svepte en stöldvåg över hotell och restauranger i Stockholm.

Inte minst turister drabbades, flera blev bestulna på sina väskor.

– De är extremt duktiga på vad de gör. De är propert klädda, ser själva ut som turister och jobbar väldigt snabbt. En avleder offrets uppmärksamhet, en tillgriper väskan och ibland håller ytterligare en vakt, säger Monica Krüger vid gränspolisen.

Polisen: Hittade 87 stulna väskor

Genom att analysera övervakningsfilmer kunde polisen ringa in en misstänkt liga, och i mitten av juli slog polisen till mot en lägenhet i Sollentuna. Fyra personer greps, inklusive den kvinna i 50-årsåldern som är skriven på adressen.

Samtliga kommer från Sydamerika.

– Vi har tagit i beslag bland annat 87 väskor och en massa plånböcker som vi misstänker är stöldgods, säger Monica Krüger.

Enligt polisen har kvinnan haft en central roll i brottsupplägget, eftersom hon har fungerat som en så kallad garant: “Hon är etablerad här i Sverige sedan 2006 med bostad, kontakter, och ingår i det svenska systemet samt kan svenska”, enligt ett pm från polisen.

– En garant tillhandahåller boende, mat och utrymme för att förvara stöldgods. Garanten har även kontakt med hälare och hjälper till att posta stöldgods till hemlandet. Vi har i det här fallet försökt stoppa försändelser till Sydamerika, men lyckades tyvärr inte, säger Monica Krüger.

– I det här fallet har vi även kunnat visa att hon skickade pengar till en av de andra i gruppen, så att den personen kunde resa till Sverige.

Åtalades för 34 väskstölder

Monica Krüger berättar vidare att ligorna opererar intensivt i storstäderna under en kort period. Sedan lämnar de landet. I det aktuella fallet har polisen kunnat fastställa att vissa av personerna har misstänkts för stölder i Sverige tidigare.

– Angående den här grupperingen har vi haft över 100 stöldärenden på vårt bord. Vissa av personerna har varit i Sverige 2017 och 2018, men vi har valt att inte utreda de stölderna. Vi har koncentrerat oss på stölderna från i somras.

Monica Krüger säger att hon har stor förståelse för att drabbade blir besvikna om utredningar läggs ner – trots att det finns bevisning i form av övervakningsfilmer.

– Men vi, liksom åklagare och domstolsväsendet, har fått direktiv om att inte utreda och väcka åtal för brott som ändå inte kommer att leda till strängare straff. Någonstans måste vi spara på utredningsresurser.

Tre personer, som även är syskon, har åtalats för sammanlagt 34 fall av grov stöld. Kvinnan som misstänks ha fungerat som garant har åtalats för medhjälp till grov stöld. Rättegången har nyss startat. En av de åtalade har till viss del erkänt.

Polisen: Flera ligor opererar just nu

Flera av de åtalade är tidigare dömda för liknande brottslighet i andra europeiska länder.

– Garant-verksamhet har pågått i Sverige under flera år, men jag har inga siffror på hur utbrett det är. Men jag anser att det är ett jättestort problem, säger Monica Krüger.

– Jag tror att man väljer Sverige för att vi är ett rikt land – och det finns mycket att tillgripa. Och har man fått in en garant i ett land är det lätt att välja det landet – för då blir “arbetet” mer effektivt.

Hon berättar att ligorna tar sig in i Europa främst via Spanien, och att de sedan lätt tar sig vidare därifrån till det land de vill operera i.

“Sydamerikanska nätverk är aktiva med organiserad tillgreppsbrottslighet främst i form av fickstölder, bostadsinbrott och rån i stadsmiljöer. Även stötvisa tillgrepp av dyrbar vårdutrustning förekommer”, går att läsa i handlingar från polisen.

– Vi vet att vi har fler ligor som opererar i Sverige just nu, säger Monica Krüger.