Greta prisad i Frankrike – skänker hela summan

Greta Thunberg uppmärksammad igen

avAftonbladet, TT-AFP

Klimataktivisten Greta Thunberg har tagit emot den franska regionen Normandies frihetspris i Caen i nordvästra Frankrike.

Priset instiftades till minne av de allierades landstigning under andra världskriget. Thunberg tog i går emot priset i sällskap av två krigsveteraner som sponsrar priset, franske Leon Gautier och amerikanske Charles Norman Shay.

– Detta pris är inte bara till mig. Det är till hela rörelsen Fridays for future, för vi har åstadkommit det här tillsammans.

1 av 2 | Foto: Jean-Francois MONIER / AFP
Klimataktivisten Greta Thunberg.

Prissumman på 25 000 euro, motsvarande runt 260 000 kronor, ska hon skänka till fyra klimatorganisationer.

Thunberg hade tillbringat en ”oförglömlig” dag med Shay på Omaha Beach, en av landstigningsplatserna.

– Det minsta vi kan göra för att hedra dem är att sluta förstöra den värld som Charles, Leon och deras vänner och kollegor kämpade så hårt för att rädda åt oss, sade hon.

Shay hyllade i sin tur Thunberg, och uttryckte sin tacksamhet för hennes och den unga generationens kamp ”i detta nobla syfte”.

– Som soldat stred jag för 75 år sedan för att befria Europa och världen från nazism, men det är bara nonsens om moder jord är djupt sårad och vår civilisation kollapsar på grund av mänskligt beteende.


PODD: Aftonbladet Daily om Greta Thunberg & skolstrejkerna

Aftonbladet Daily om vad det är som gör att Gretas rörelse har vuxit sig så här stor, varför den lockar massor av demonstranter i länder världen över och varför manifestationerna i Sverige fortfarande är förhållandevis små.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

ARTIKELN HANDLAR OM