Staten JK-anmäls för åldersbedömningarna

TT

Publicerad 2019-05-06

Den asylsökande ungdomen klassades som vuxen men bedömningen var bristfällig, enligt organisationerna. Arkivbild.

Staten anmäls till Justitiekanslern (JK) för brister i medicinsk åldersbedömning. En ensamkommande ungdom har nekats asyl på felaktiga grunder, hävdar två organisationer.

– Vår klient har drabbats av en människorättslig kränkning av Rättsmedicinalverket, Migrationsverket och migrationsdomstolen, säger Tilda Pontén, jurist på Civil Rights Defenders, en av organisationerna som anmäler staten.

Den andra är Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar. Båda fungerar som ombud för pojken/mannen.

– Kränkningen består i att vår klient har fått ett felaktigt beslut om utvisning efter sin asylansökan vilket gör att han riskerar grova människorättskränkningar vid ett återvändande till sitt hemland. Vi menar att det felaktiga beslutet har att göra med en godtycklig bedömning av hans underårighet, säger Tilda Pontén.

Har fått kritik

Pojken/mannen kom till Sverige hösten 2015 och åldersbedömdes på begäran av Migrationsverket. Tillväxten av hans visdomständer och knäled undersöktes och enligt Rättsmedicinalverket (RMV) talade resultatet för att han var 18 år eller äldre.

RMV:s metoder har dock fått kritik. Forskare har framfört att risken för att ett barn strax under 18 år ska bedömas som vuxen kan vara så hög som 40 procent. Men enligt RMV har inget av det som framförts gett anledning att förändra metoderna. Hittills har över 10 000 ungdomar åldersbedömts.

I fallet med den ensamkommande ungdomen visade undersökningen av knäleden att han sannolikt är över 18 år medan bedömningen av visdomständerna talade för att han är under 18 år. Ett andrahandsutlåtande från privata experter landade i att båda undersökningarna tydde på att han är minderårig, enligt ombuden.

Fler drabbade?

Civil Rights Defenders ser fallet som ett exempel på en utbredd problematik.

– Vi har stor erfarenhet av de här ärendena och har sett att det finns ett mönster. Vi har ett inbyggt godtycke i asylsystemet när det kommer till den gruppen som genomgår medicinska åldersbedömningar, säger Tilda Pontén.

JK:s bedömning kan bli viktig för alla som gått igenom en liknande asylprocess, anser hon.

– Vi hoppas att det ska sända ut ett tydligt budskap till ansvarig minister och Sveriges regering att asylsystemet i den här bemärkelsen inte är tillräckligt rättssäkert.

ANNONS