Svenska böndernas vädjan: Fira nyår utan att skada djuren

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Nyårsafton närmar sig med stormsteg och många kommer att passa på att fyra av raketer, för sista gången, och släppa ut thailändska lyktor. Nu vädjar de svenska bönderna om att man ska ha djurens välmående i tankarna under firandet.

Fler och fler använder sig av de thailändska lyktorna, även kallade khom loys, på nyårsafton som substitut till fyrverkerierna. Nu kan de dessutom bli vanligare, när raketer på pinne förbjuds från och med sommaren 2019.

För många verkar lyktorna ofarliga, något som Sveriges bönder nu tillbakavisar. I ett pressmeddelande från Lantbrukarnas riksförbund framförhåller de skadorna dessa lyktor kan orsaka djuren.

De thailändska ljuslyktorna är vackra när de svävar iväg mot natthimlen. Men när de faller ned långt borta i en beteshage så kan de bli ett allvarligt hot för korna, säger veterinären My Sahlman i pressmeddelandet.

Många av lyktorna är byggda av ståltråd. När dessa hamnar på marken kan korna få i sig dem via fodret, vilket kan ställa till med svåra invärtes skador. 

– Förutom att man bör tänka på i vilken riktning lyktan flyger så rekommenderar vi nyårsfirarna att välja en lykta som är byggd av nedbrytningsbart naturmaterial och inte innehåller metalldelar. Det besparar många lantbruksdjur onödigt lidande, säger My Sahlman.

Foto: Colourbox/TT
Montage

De slår även ett slag för att nyårsfirare ska tänka på att använda raketer på ett sådant sätt att de inte skrämmer djuren eller riskerar att det börjar brinna i ladugårdar och byggnader. 

Bedöm gärna om området där pjäsen förväntas falla ner är lämpligt ur brandsäkerhetssynpunkt. Finns det en gård med djur i närheten vädjar LRF till att du är extra försiktig”, skriver de i pressmeddelandet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM