Färgrik ceremoni när Nobelprisen delades ut

TT

Publicerad 2018-12-10

Kungafamiljen var på plats, pristagarna och de cirka 1 500 lyckosamma gästerna likaså.

Nobeldagens festligheter inleddes med prisutdelning under en högtidlig i ceremoni Konserthuset.

Ljusgröna och krämfärgade nejlikor, gröngula orkidéer och tusentals rosor i alla tänkbara gula nyanser.

De överdådiga blomarrangemangen omringade frack- och festklädda personer som samlats i den högtidliga lokalen i Konserthuset i Stockholm. På scenen väntade kungafamiljen som tog emot Nobelpristagarna en efter en.

Först av pristagarna att kliva upp på den stora scenen var fysikgänget – Gérard Mourou och Donna Strickland. Den 96-årige Arthur Ashkin närvarade inte och representerades av sin son Michael Ashkin, som under ceremonin blev den förste att ta emot medalj och diplom ur kungens hand.

En av få fysikkvinnor

Donna Strickland är den första kvinnan som får fysikpriset på 55 år, och bara den tredje någonsin.

– Det var fantastiskt. Det var vacker musik och vi fick träffa en kung, sade Donna Strickland till SVT efter prisutdelningen.

Strickland har placerats bredvid kungen under kvällens Nobelbankett och hon verkade en smula nervös.

– Jag har inte förberett mig alls, borde jag det, sade hon till SVT.

Därefter kallades kemipristagarna Frances Arnold, George Smith och Gregory Winter upp, följda av James Allison och Tasuku Honjo, som prisats i fysiologi eller medicin.

Kimono i stället för frack

Tasuku Honjo avvek med sin klädsel från den pingvinuniform som annars präglade herrsidan. Honjo kom ikläd en svart herrkimono och vida grå byxor, traditionell högtidsdräkt i hans hemland Japan.

Sist upp på scen var ekonomerna William Nordhaus och Paul Romer.

För musiken stod Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm. Solist var sopranen Christina Nilsson.

Bland publiken fanns så klart flera kända ansikten, men även många studenter som lyckats knipa biljetter från olika utlottningar.

– Det är så häftigt att få uppleva det här i Sverige, säger Laurens Baeté som studerar på Karolinska universitetssjukhuset. Han kommer från Belgien och sitter i publiken tillsammans med sin bror Alex Baeté.

– Jag har aldrig varit på något liknande, säger han.

När ceremonin var avklarad lämnade kungafamiljen scenen till tonerna av "Du gamla du fria". Gästerna stämde in i sången innan även de började lämna sina stolar.

Därefter gick pristagare och nästan alla gäster vidare mot Nobelbanketten och den glittrande festen i Stockholms stadshus.

– Vi fick bara biljetter till prisutdelningen, inte middagen, säger Salma Almatrooshii som rest till Konserthuset hela vägen från Förenade Arabemiraten.

TT: Var det värt att åka ända till Sverige bara för prisutdelningen?

– Jodå det var det. Det är en upplevelse, svarade hon.