”Helt oförsvarligt att man dödar sina barn”

Bjärred-tragedin: Föräldrarna tog livet av barnen och sig själva

Publicerad 2018-12-12

Föräldrarna i Bjärred planerade i samförstånd att döda sina barn och sedan sig själva.

Anledningen var att döttrarna led av den kroniska sjukdomen ME.

– Det är helt oförsvarligt att man dödar sina barn. Sedan kan man ha en förståelse för att föräldrarna befunnit sig under stor press. Det kan vara oerhört jobbigt att leva som anhörig till en ME-sjuk, säger Mats Lindström, ordförande i Föreningen för svårdiagnostiserade Infektionssjukdomar och själv anhörig.

Den 9 januari i år hittades en familj död i sin villa i Bjärred i Skåne. Händelsen skakade orten. Hur kunde det hända?

Nu har polisens utredning presenterats – allt tyder på att föräldrarna agerat i samförstånd och att döttrarna var omedvetna om deras planer. I ett brev som föräldrarna lämnat efter sig skriver de: ”Ingen av oss kommer någonsin kunna leva ett liv i egentlig mening”.

Båda döttrarna var diagnosticerade med den neurologiska sjukdomen ME.

”Det är fruktansvärt”

Mats Lindström, ordförande för Föreningen för Svårdiagnostiserade Infektionssjukdomar, reagerade med bestörtning när han hörde om vad som hänt i Bjärred.

Mats Lindström.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Just det här att man dödar sina barn – det är helt oförsvarligt. Sedan kan man ha en förståelse för att föräldrarna befann sig under svår press. Det kan vara oerhört jobbigt att leva som anhörig till en ME-sjuk.

Det finns inte tillräckligt med kunskap om sjukdomen i Sverige, menar Mats Lindström.

Aftonbladet har tidigare berättat om hur situationen ser ut för honom och hans fru Claudia Orosco Lindström, som har sjukdomen.

– Att få beskedet är en väldigt stor förändring i livet, det förändrar ens framtidsplaner. Som anhörig finns det inte mycket stöd att få, i alla fall fick inte jag det. Man får klara sig själv trots att det är en sjukdom som i allra högsta grad påverkar anhöriga, säger Mats Lindström.

Många finner stöd hos varandra på Facebooksidor för sjukdomen och i patientföreningar.

– Majoriteten av de som är medlemmar i Facebooksidan som jag driver är patienter men det finns också anhöriga som är med. Jag märker att det finns en frustration bland patienter och anhöriga att det inte görs mer.

Vill öka kunskapen

Kunskapen om sjukdomen och stödet till anhöriga måste bli bättre, tycker Mats Lindström.

– Överlag så måste samhället vara mer aktivt när det gäller så svåra sjukdomar som ME, man måste få en helhetsbild över hela familjen. Det är inte bara den som är sjuk som lider och det finns ett behov bland många att få mer stöd. Till en början hamnar man i något slags panik över det ansvaret som läggs på en när ens respektive insjuknar och som förälder har man ju fokus på barnens bästa.