Tusentals nyfödda killingar dödas

Publicerad 2015-02-25

I stort sett alla bockkillingar som föds sållas bort och avlivas inom de första dygnen eftersom de inte ger mjölk.

– Man vill inte ha kvar dem så länge det inte är ekonomiskt vettigt, säger Kerstin Jürss, ordförande för Sveriges gårdsmejerister.

I veckan framkom det att var tionde griskulting slås ihjäl i Danmark eftersom de inte är tillräckligt feta och livskraftiga för att födas upp till slaktdjur.

Det är inte de enda nyfödda djuren som avlivas. Inom den svenska getnäringen avlivas i stort sett alla bockkillingar något dygn efter att de fötts eftersom de inte ger någon mjölk.

– Det föds lika många handjur som hondjur men hondjuren är de som producerar mjölk, säger Kerstin Jürss, ordförande för Sveriges gårdsmejerister där många getbönder är medlemmar.

Inte ekonomiskt

Endast ett fåtal bockkillingar sparas för avel, berättar hon. Det kan handla om någon per kull. Resten, vilket rör sig om flera tusen killingar varje år, avlivas eftersom det inte lönar sig att behålla dem. Kostnaderna för foder och utrymme överskrider de intäkter man får från en eventuell köttförsäljning.

– Vi har försökt höja statusen på getkött så att det lönar sig att behålla dem, men det har fortfarande väldigt låg status. Det finns en liten vändning, några restauranger har börjat servera getkött men svårigheten är att få till en ändring hos gemene man, säger Kerstin Jürss.

”Väldigt onödigt”

Hon tycker att avlivningen är problematisk, i synnerhet med tanke på vilket enormt matsvinn det är.

– Det är väldigt onödigt. Getkött är ett väldigt bra och fint kött och de flesta producenter skulle hellre vilja behålla killingarna och föda upp dem för köttproduktion.

Följ ämnen i artikeln