Trumps löfte: Inga fler vapen till kurdiska styrkor

Publicerad 2017-11-25

I våras meddelade Trump att USA skulle fortsätta beväpna kurdiska styrkor i Syrien i kampen mot Islamiska staten (IS).

När terrororganisationens dagar nu tycks räknade gör han en helomvändning – i hopp om att förbättra USA:s relation med Syriens grannland Turkiet, rapporterar Washington Post.

USA:s president Donald Trump.

På fredagen kom beskedet att USA kommer sluta förse kurdiska gerillan YPG med vapen i Syrien – ett besked som grannlandet Turkiet länge väntat på, skriver Washington Post.

Under en presskonferens meddelade landets utrikesminister Mevlut Cavusoglu att USA:s president Donald Trump i ett telefonsamtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan lovat att sluta beväpna YPG-soldaterna.

– Herr Trump fastslog att han hade gett tydliga instruktioner om det, sa Cavusoglu under presskonferensen.

Senare på fredagseftermiddagen bekräftade Vita huset uppgifterna – dock utan att ange när exakt den nya linjen ska börja gälla.

Vita huset kallar i ett uttalande det hela för ”justeringar av det militära stödet till våra samarbetspartners”, vilket sker i skuggan av att Islamiska statens (IS) så kallade huvudstad Raqqa nu har befriats och terrororganisationens dagar ser ut att vara räknade.

Vill lätta på spänningarna

YPG har samarbetat med amerikanska trupper för att driva bort IS från nyckelområden i norra Syrien. Turkiet å sin sida har hävdat att YPG har terroristkopplingar och pekat på dess samröre med terrorstämplade PKK, en annan kurdisk rebellgrupp som i decennier stridit mot den turkiska staten.

Med sitt nya beslut hoppas Trump kunna lätta på spänningarna mellan USA och Turkiet sedan förra vapenbeslutet i våras.

Enligt James Jeffrey, USA:s ambassadör i Turkiet 2008–2010, ska beslutet ses som ett försök från USA:s sida att fortsätta spela en aktiv roll i Syrien även efter att IS har besegrats där.

– Nu när det konventionella kriget är över försöker vi formulera en större handlingsplan. Vi kan inte göra det utan Turkiet – det handlar om ren geografi. Vi måste mäkla fred med turkarna om vi vill kunna finnas kvar i Syrien, säger James Jeffrey till Washington Post.

Men samtidigt har andra planer smidits – i Sotji i Ryssland.

Ska minska USA:s inflytande

Inbördeskriget i Syrien är inne på sitt sjunde år och inför de kommande FN-sponsrade fredssamtalen som sätter igång i Genève den 28 november har Irans, Turkiets och Rysslands ledare träffats i veckan – för att dra igång en egen fredsprocess.

Ryssland och Iran har backat Syriens president Bashar al-Assad och hans styrkor i kampen mot IS. Tillsammans med Turkiet har de två länderna nu bildat en allians vars mål är att driva igenom en egen fredsplan för Syrien – där USA ska få en så minimal roll som möjligt. Nu när IS slutgiltiga nederlag tycks nära förestående menar den trehövdade alliansen att de amerikanska trupperna bör lämna Syrien.

Men bedömare menar att ett amerikanskt tillbakadragande av militära styrkor utan en färdig fredsplan bara skulle vara en seger för Assad – och i förlängningen för Iran och Ryssland.

Så USA:s besked har istället varit att behålla sin styrkor i norra Syrien och fortsätta samarbeta med kurdiska styrkor för att kunna pressa Assad.

– Vi tänker inte backa nu, har försvarsminister Jim Mattis tidigare sagt.