Nu ger Sverige en miljard till världens flickor

Uppdaterad 2018-05-03 | Publicerad 2017-12-24

Regeringen satsar runt en miljard på mer jämställdhet i världen.

En del i detta är flickors rätt att gå i skolan.

– Det är oerhört viktigt för att utrota fattigdom, säger Isabella Lövin (mp), minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Sveriges regering tar initiativ till en ny strategi för global jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter. Satsningen beräknas kosta mellan 800 miljoner kronor och 1,2 miljarder under en period på fem år.

Varför är flickors skolgång så viktig för ett lands utveckling?

– För att ett land ska kunna ta sig ur fattigdom krävs att hela befolkningen får utbildning. Unga flickor som tvingas gifta sig i stället för att gå i skolan, och blir mödrar alldeles för tidigt, har inte samma förutsättningar för att uppfostra sina barn. Då får de barnen i sin tur mycket sämre möjligheter.

Isabella Lövin (mp) vill stärka flickors och kvinnors rättigheter i världen.

– Så att utbilda flickor, och se till att de får kunskap om sexuell hälsa och vetskap om hur de kan planera sin familj – det är oerhört viktigt för att utrota fattigdom i världen, säger Isabella Lövin.

Skolan ett skydd

Hon poängterar att skolgången dessutom är ett konkret skydd för flickorna – de som befinner sig i skolan löper mindre risk att råka ut för sexuella övergrepp.

Regeringens nya strategi ska bland annat:

  • Stärka kvinnorättsorganisationer runt om i världen.
  • Arbeta mot könsrelaterat våld.
  • Förändra gamla attityder till könsroller.

– Just nu finns så starka krafter som arbetar mot flickors och kvinnors rättigheter, som kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa. Det är religiösa krafter, rena mörkerkrafter, och det är rent förödande. Om inte flickor får veta hur man skyddar sig mot graviditet eller vad de har för rättigheter så kommer de aldrig att kunna ta steget utanför hemmet.

Vet inte hur barn blir till

I sitt arbete har Isabella Lövin rest runt i några av världens fattigaste länder, som Afghanistan, Liberia, Sydsudan och Somalia. Många flickors och kvinnors öden har gjort starkt intryck på henne.

– Jag har sett ett fruktansvärt förtryck. I Afghanistan går över hälften av flickorna inte i skolan. Många tvingas gifta sig som barn. Det finns en hopplöshet som inte går att föreställa sig. Jag har hört unga tjejer beskriva att de inte hade någon aning om hur det går till att bli gravid. Och hur ska de veta om ingen lärt dem?

Har du själv diskriminerats för att du är kvinna?

– Ja, det tror jag att alla kvinnor känt någon gång, även i Sverige. Som olika sexuella antastanden, kommentarer om utseendet och liknande när jag var yngre.

– Inte minst metoo-rörelsen har ju visat att vi kan uppleva det i Sverige också. Även i miljöer man kanske inte trodde skulle vara utsatta för den här nedvärderande och kränkande synen på kvinnor. Det gör mig förbannad.

Hur kommer det sig att du brinner för jämställdhetsfrågor?

– Jag har alltid blivit otroligt upprörd över att kvinnor och flickor inte skulle ha exakt samma rättigheter som män. Jag var väldigt engagerad redan som tonåring, jag var med i ungdomsförbundet ”Unga lejoninnor”. Vi var ute och gjorde diverse aktioner, till exempel mot porrbutiker.

Vad kan lilla Sverige göra i internationella sammanhang?

– Det är jätteviktigt att vi tar ledningen i de här frågorna eftersom vi är den första feministiska regeringen i världen. Vi är till exempel den största bidragsgivaren till UNFPA, FN:s organ som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa världen över.

Nu samlar Aftonbladet Svenska Hjältar till förmån för Plan International Sverige.

Skänk ditt bidrag här eller swisha valfritt belopp till: 123 023 68 51

ANNONS