Nio personer häktade för mord i Spanien

Publicerad 2018-11-30

Fyra män och en kvinna i 60-årsåldern häktades idag på begäran av spansk polis. De fem greps i veckan i Malmö efter en europeisk arresteringsorder.

Ytterligare tre svenskar har häktats i Malaga.

– Det här är personer som rör sig i den kriminella miljön i Malmö, och de är mycket välkända för oss, säger Petra Stenkula, chef vid polisens utredningsenhet i region Syd till TT.

Polis utrustad med automatvapen gjorde ett stort tillslag på en parkering utanför ett köpcentrum i Malmö under måndagen. Tre kriminella män greps vid tillslaget. Morgonen efter grep polisen även två män och en kvinna i 60-årsåldern.

Operationen gjordes på order från spansk polis som utfärdat en europeisk arresteringsorder på de sex svenskarna.

Idag hölls häktningsförhandling i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt mot fem av de gripna. Den sjätte personen, en 26-åring som är välkänd i Malmös undre värld, häktades redan under måndagen.

Rätten beslutade att en 32-åring, 24-åring, 28-åring och en 31-åring skulle häktas i väntan på utlämnande till Spanien.

Även en kvinna i 60 årsåldern, som är mor till en av männen, häktades.

Under häktningsförhandlingen av kvinnan fanns ett flertal anhöriga på plats. Flera visade starka känslor och grät öppet när chefsrådmannen Lennart Strinäs förklarade kvinnan häktad.

I Spanien har ytterligare tre personer gripits. Inledningsvis uppgav en källa vid poliskälla för TT att gruppen misstänks för tortyrordet i Mijas i augusti. Nu verkar det som att det handlar om två andra mord, dels på en 36-åring som sköts ihjäl i Maj utanför en kyrka i Marbella samt mordet på en 28-årig man i oktober i Esteponia.

Den 36-årige mannen tros ha varit en del den organiserade brottsligheten och droghandeln i regionen, rapporterar TT.

– Det här är personer som rör sig i den kriminella miljön i Malmö, och de är mycket välkända för oss, säger Petra Stenkula, chef vid polisens utredningsenhet i region Syd,

Spansk polis har begärt sekretess kring ärendet och därför är åklagare och advokater mycket förtegna om detaljer kring ärendet.

I samband med gripandena har man genomfört flera husrannsakningar, fem i Malagaregionen och fyra i Malmö, uppger spansk polis i ett pressmeddelande. Under husrannsakningarna har man hittat bland annat en skottsäker väst, en elpistol, självförsvarsspray, 4 165 euro i kontanter samt dyra klockor.

Spansk polis kallar operationen som genomförts tillsammans med svensk polis för ”Rueda”, hjulet.

De häktade i Malmö riskerar att utlämnas till Spanien.