Unik bärnsten hittades av en slump

Uppdaterad 2015-07-01 | Publicerad 2015-06-08

Parningsaken upptäcktes – efter 40 miljoner år (OBS. Stenarna på bilden har inget med artikeln att göra).

En 40 miljoner år gammal och helt unik bärnsten köptes av en slump i Polen och kom att hamna på Lunds universitet. "Östersjöbärnstenen" innehåller både kärlek och gammal kåda.

Mitt i parningsakten fastnade de i en droppe kåda från en vintergrön ek. Dansflugorna, vars kärleksakt utspelades på vårkanten för cirka 40 miljoner år sedan, inneslöts med tiden helt i kåda och blev förevigade i en bärnsten. Stenen har fått namnet "Östersjöbärnstenen" och upptäcktes av en slump för 15 år sedan.

– En amatörgeolog köpte den på en marknad i Polen men såg inte dansflugorna inuti. Det var först när han kom hit för att få den slipad som jag såg dem i mikroskopet, säger Leif Brost vid Bärnstensmuseet i Kämpinge.

Kopulerande dansflugor

Slipad och klar donerades stenen till Lunds universitet och beräknas i dag vara värd någonstans mellan 50 000 och 100 000 kronor.

– Det finns ett samlarvärde och priset på bärnsten har stigit brant, säger Leif Brost.

Instängda insekter i bärnsten finns det gott om. Men "Östersjöbärnstenen" med sina två kopulerande dansflugor är unik i sitt slag. Nu ställs fotografier av dyrgripen ut på Bärnstensmuseet tillsammans med andra bärnstenar.

– Men det unika exemplaret ställs inte ut, säger Brost.

TT

Följ ämnen i artikeln