Stor brand i lägenhet - man hoppade från balkongen

Uppdaterad 2015-07-20 | Publicerad 2015-07-18

I morse utbröt en stor lägenhetsbrand i Märsta.

En man tvingades hoppa från balkongen – och fick flygas till sjukhus med helikopter.

– Det lät som bomber som smällde extremt högt, säger ögonvittnet Peter Sjöblom, 26.

Räddningstjänsten larmades klockan 05.30. Då hade redan en stor brand blossat upp i lägenheten på tredje våningen i ett flerbostadshus i Märsta. En man, som var ensam i lägenheten, tvingades klättra ner till balkongen på andra våningen – och hoppade därifrån. Mannen fick föras till sjukhus i en ambulanshelikopter.

– När vi kommer dit brinner det för fullt i hela lägenheten, säger Per Hultman, operativ chef på räddningscentralen i Stockholms län.

En timme senare var branden helt släckt, men hela huset fick utrymmas.

– Nu ska vi kontrollera att vinden inte brinner, sen ska vi försöka få ordning på lägenheten. När det brunnit så kraftigt måste vi se till att allt verkligen är släckt, sa Per Hultman klockan 06.30.

En liten flicka, som befann sig i en av de andra lägenheterna, fördes till Astrid Lindgrens barnsjukhus för kontroll efter att hon troligtvis andats in rökluft.

"Lät som bomber"

Peter Sjöblom, 26, hade precis kommit hem till sin kusin som bor granne med huset efter en utekväll när han började höra några rejäla smällar med jämna mellanrum.

– Det lät som bomber som smällde extremt högt, så att det skakade till. Sedan kom det några mindre smällar och vi såg en folkmassa som stod där utanför, säger han.

Han såg de kraftiga lågorna som kom ut från fönstren på båda sidor, och såg mannen som just hoppat.

– Han var helt sotig. Han hade mjukiskläder och bar överkropp och var helt kolsvart, säger Peter.

Efter att ha hört att mannen var okej började han innan brandkåren kommit med att knacka dörr inne i huset för att försäkra sig om att ingen var kvar. Sedan gick han ut och såg det svårt skadade huset.

– Det brann på båda sidor av lägenheten, och på balkongsidan fanns det ingenting kvar, det var helt nerplöjt och såg ut som ett nybygge innan de satt upp räckena.

Mannen som hoppat ska inte vara i ett livshotande tillstånd. Vad som startat branden är ännu okänt. Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

Boende återvänder

Vid åttatiden hade boende i huset kunnat återgå till sina hem. Brandlägenheten blev helt förstörd av eldsvådan.

– Lägenheten är totalt utbränd, säger Roger Magnusson, operativ chef på räddningscentralen i Stockholms län.

– Vi håller på och avvecklar våra resurser där och representanter för försäkringsbolag är på plats för att uppskatta skadan.

Följ ämnen i artikeln