Nu stämmer Seko fritidsföreningen

Uppdaterad 2015-09-04 | Publicerad 2015-09-03

GÄVLE 14 miljoner kronor försvann från Seko-klubben Väg och Ban Gävle Dala.

Pengarna ska ha förts över till en egen fritidsförening som kontrollerats av styrelsemedlemmar som efter avslöjandet suspenderats. Nu stämmer Seko fritidsföreningen på de 14 miljoner kronorna vid Hudiksvalls tingsrätt.

Tidigare har Seko centralt polisanmält de tidigare ansvariga i styrelsen för trolöshet mot huvudman. En förundersökning är inledd och leds av vice chefsåklagare Ulf Back vid åklagarkammaren i Gävle.

”Kravbrev utan resultat”

– De kravbrev vi skickat har inte givit något resultat, därför har vi nu även lämnat i en stämning mot föreningen och kräver pengarna tillbaka, säger Jonas Pettersson, kanslichef på Seko centralt till Aftonbladet.

– Vi kräver också att tingsrätten beslutar om att föreningen ska lämna ut all sin redovisning, säger Pettersson.

Seko är en facklig organisation som bedrivs av medlemsavgifter. Enligt Pettersson har klubbstyrelsen konsekvent vägrat berätta vart miljonerna tagit vägen. Bristen upptäcktes vid en revision.

– Medlemmarna måste ha rätt att veta vart deras avgifter går till, säger han.

”Viktigast att de får tillbaka”

Den tidigare klubbstyrelsen bildade fritidsföreningen vars syfte fortfarande är outrett. Under en sexårsperiod fördes 14 miljoner kronor över från klubbkassan till föreningen som även startat ett bolag där en av de suspenderade är firmatecknare.

Aftonbladet har sökt talespersonen för föreningen men inte lyckats få kontakt. Seco Väg och Ban Gävle-Dala 221 med säte i Ljusdal har 2500 medlemmar.

– Det viktigaste är att medlemmarna får tillbaka sina pengar, säger Jonas Pettersson.

Följ ämnen i artikeln