May: Vi kanske aldrig lämnar EU

avTT

Foto: Frank Augstein/AP/TT
Theresa May säger att Storbritannien kanske aldrig kommer att lämna EU om parlamentet fortsätter säga nej till utträdesavtal. Arkivbild.

Storbritannien går mot en tid av ovisshet och kommer kanske aldrig att lämna EU om parlamentet säger nej till utträdesavtalet igen, säger premiärminister Theresa May.

Den 12 mars – på tisdag i nästa vecka – kommer parlamentets underhus återigen att rösta om det föreslagna utträdelseavtalet.

– Stöd det och Storbritannien kommer att lämna EU, avvisa det och ingen vet vad som kommer att hända, säger May i ett tal i Grimsby i östra England, och fortsätter:

– Vi kanske aldrig träder ur. Det enda vi då kan veta säkert är det blir en fortsatt osäkerhet.

May säger även att EU och Storbritannien behöver agera för att få till ett utträdesavtal som parlamentet kan acceptera. Det behövs bara en sista ansträngning för att ledamöterna ska bli nöjda, enligt premiärministern.

– Låt oss inte hålla tillbaka. Låt oss göra det som är nödvändigt för att ledamöterna ska ställa sig bakom avtalet på tisdag, säger May i talet.

När utträdelseavtalet första gången lades fram inför parlamentet i mitten av januari röstades det ned med 432 röster mot 202. Storbritannien ska enligt plan lämna EU den 29 mars.

Om utträdesavtalet röstas ned på tisdag kommer parlamentet i ytterligare en omröstning få ta ställning till om Storbritannien ska lämna EU utan ett avtal, eller om brexit ska skjutas upp.