Den dolda världen bakom telefonbedrägerierna

Anna Karolina Eriksson/TT

Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2019-03-13

Målvakten – kanske en kompis eller en utsatt missbrukare i behov av snabba pengar. Bakom varje telefonbedragare står många som är redo att plocka ut och tvätta bedragarnas byte – trots en stor risk att bli upptäckt. Arkivbild.

Telefonbedrägerier har blivit ett sätt för grovt kriminella att tjäna sig en hacka.

Bakom varje bedragare står många hjälpredor – och tillvägagångssättet för att komma åt offrens bankkonton är långt ifrån så komplicerat som man kan tro.

– Nej, det är det inte. Det du behöver är en smarttelefon, och sen vara fräck och kunna övertala personerna så de tror att de som ringer är från en bank eller säkerhetsavdelning, säger chefsåklagare Pär Andersson, som på senare tid haft ett flertal ärenden rörande just telefonbedrägerier, till TT.

Men det stannar sällan vid enbart bedrägerier.

– Det jag har sett är att det är personer som sysslar med annan kriminalitet också. Våld och narkotika.

Ett sätt att tjäna pengar

Det började som en avlyssning – men ledde polisen rakt in i armarna på ett ouppklarat mord. Under förra sommaren avlyssnade polisen några män som misstänktes för bedrägerier riktade mot äldre. Men inget i de avlyssnade samtalen gjorde att polisen kunde förstå att ett allvarligt våldsdåd var på gång i Malmö.

En 24-årig man sköts ihjäl och enligt polisen var gärningsmännens avsikt även att döda en 28-årig man, men han klarade sig med livet i behåll. Orsaken? Ammunitionen hade tagit slut.

Fyra misstänkta gärningsmän greps – och de är nu åtalade, säger chefsåklagare Pär Andersson till TT som har fallet på sitt bord. Två av dem åtalas också för två fall av grova bedrägerier mot äldre och en av dem även för grovt penningtvättsbrott.

Det står klart att telefonbedrägerier bara är en del av en större brottslighet.

– Det är nog så att man tjänar pengar på knark eller ekonomisk brottslighet, den här delen klarar de nog bäst av, säger Pär Andersson.

Många hjälper till

Bedrägeriet startar inte sällan med att offret sätter ut en säljannons på internet. Bedragarna kontaktar och visar intresse för att köpa prylen och kommer på så vis över ett kontonummer. Men i stället för att sätta in pengar ringer man sedan upp och säger att man är från banken och vill varna.

På så vis luras många äldre att lämna ifrån sig bankid eller koder till bankdosa. Lyckas bedragarna kan kontot snabbt vara tömt.

Pengarna förs vidare till målvakter som står redo att hjälpa till – trots risken för upptäckt. Men själva bedragarna kommer ofta undan.

– Det är jättesvårt att hitta just bedragarna, de har slipade tendenser att komma undan, säger Pär Andersson.

Istället är det målvakten som utför smutsjobbet – det vill säga plockar ut pengar från bankomaten eller hjälper till att tvätta pengarna. Runt varje bedragare finns ofta gott om personer som av olika skäl hjälper till, berättar Pär Andersson.

– Jag hade ett ärende i somras, med killar som var 19–20 år, som lurade till sig två miljoner. De hade 15–20 penningtvättare som jobbade åt dem, säger han och berättar om ytterligare ett fall:

– I höstas hade vi tre gärningsmän som lurade till sig tre miljoner. Där var det 40 penningtvättare.

Inte bara i Syd

Offren finns i hela landet, men på senare år har flera fall av bedrägerier via dator och telefon uppmärksammats i just södra delen av landet, inte sällan med bas i Malmö och Helsingborg.

Men att äldre luras på det här sättet förekommer även på andra håll, menar Pär Andersson.

– Bankid-bedrägerier finns lika mycket i Stockholm och Göteborg.

TT: Du har nu haft flera sådana här fall på ditt bord. Vad ser du för utveckling?

– Polisen har börjat tillsätta resurser och då börjar man jaga gruppen. Man får hoppas att risken för upptäckt gör att fler drar sig för att göra det här. Allt bygger på att målsäganden är lättlurade.

– Annars hade det inte hänt.

Följ ämnen i artikeln