500 har övervägt sluta på grund av hat och hot

Publicerad 2023-06-29

4 procent av Sveriges kommunpolitiker har övervägt att sluta, efter att ha utsatts för hot eller trakasserier.

Det motsvarar 500 personer.

Mest utsatta är miljöpartisterna.

Det är oftast i sociala medier som politikerna hotas eller trakasseras. 16 procent av alla politiker har attackerats online. Men ungefär var tionde har även utsatts på allmän plats (11 procent) eller på ett politiskt möte (8 procent).

Det framgår av Demoskops Politikerpanel som presenteras idag.

Samtliga svenska kommunpolitiker har fått frågan om att delta i enkäten via post och e-post.

3 786 personer, runt 30 procent av politikerna, har svarat.

Fyra procent av dem, motsvarande 500 av landets 12 500 kommunpolitiker, har övervägt att sluta på grund av hoten.

Demoskops undersökning visar stora skillnader i utsatthet, beroende på vilket parti politikern tillhör.

Miljöpartister mest utsatta

Politiker från olika partier drabbas väldigt olika. Nästan var tredje miljöpartist har utsatts på allmän plats, men bara var tionde kristdemokrat.

Socialdemokrater, vänsterpartister och liberaler har också relativt låg utsatthet, medan var fjärde sverigedemokrat drabbats.

– Det är uppenbart att miljöpartisterna är mest utsatta, men även sverigedemokraterna, säger Pelle Ahlin Olofsson, som genomfört undersökningen för Demoskop.

Att tonen kan vara hård i allmänhet på sociala medier, och att politiker kanske är mer utsatta än andra, är ett problem i sig, menar han.

– Men det kan ändå vara mer problematiskt om det drabbar vissa politiska partier mer än andra. Om hoten och trakasserierna har en viss systematik i sig. Och vi ser ju i undersökningen att det finns en skillnad beroende på vilket parti som man representerar. Man kan fråga sig om det är ett hot mot demokratin att människor inte vågar ställa upp och ta politiska uppdrag, för att det finns en föreställning att man blir utsatt, särskilt om det gäller vissa partier, säger Pelle Ahlin Olofsson.

Miljöpartister och sverigedemokrater är mer utsatta än exempelvis kristdemokrater, enligt undersökningen.

Problemet är större i stora städer med mer än 200 000 invånare. Där har 31 procent av politikerna fått ta emot hot eller trakasserier via sociala medier, mot bara 14 procent i småkommuner med mindre än 30 000 invånare.

”Urspårade konversationer”

Helena Falk (V), kommunalråd i Lund, har inte personligen blivit utsatt, men har märkt av den tuffa situationen för kollegor i andra partier. Hon nämner specifikt ledamöter från Feministiskt initiativ (FI) som suttit i Lunds kommunfullmäktige i två mandatperioder.

– Där har det absolut funnits personer som tyckt att det varit så jobbigt att det inte varit värt att fortsätta, säger Helena Falk.

Hon upplever att både kvinnor och etniska minoriteter är särskilt utsatta, och tror att det finns en risk att hoten avskräcker personer från att ta politiska uppdrag.

– Så kan det vara. Särskilt när bilden man får är av urspårade konversationer i sociala medier. Så som det ser ut på Facebook ser det inte ut på mötena. Där kan vi även över partigränserna fika i pausen och ha det hur trevligt som helst. Det är nog lätt att få bilden av att politiskt uppdrag är en jättejobbig grej, när det i själva verket är givande på alla sätt, säger Helena Falk.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln