Fortsatt kökaos på E4: ”Ge er inte ut på vägarna”

Publicerad 2024-04-03

Snöovädret som drog in under gårdagen har orsakat kaos på E4 senaste dygnet.

Under onsdagsförmiddagen öppnade vägen igen.

– Det har börjat röra på sig lite i köerna, men vi avråder folk från att ut och köra, säger räddningsledaren Göran Melin.

Det utfärdades både gul och orange varning för snöovädret som drog in över Svealand och Götaland på tisdagen.

Flera olyckor har rapporterats under morgonen och bland annat har Ölandsbron stängts av efter att fler olyckor inträffat på kort tid.

Under natten har flera bilister suttit fast i sina bilar på E4:an längs Vättern, mellan Huskvarna och Gränna.

Flera bilister har behövt övernatta i sina bilar på E4.

E4:an har under onsdagsmorgonen varit avstängd i höjd med Skärstad. Från Jönköping i norrgående riktning stod trafiken stilla långt in på förmiddagen men norr om Vätternleden börjar köerna släppa en aning.

Vid 11–tiden på onsdagen har trafiken börjat röra sig igen på E4:an.

– Den är öppen, men det står fortfarande kvar några lastbilar som begränsar framkomligheten, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör Trafikverket.

– Det står också några lastbilar på omledningsvägen, men de ska vara på väg bort, fortsätter hon.

Men kökaoset kan fortsätta ett tag till och räddningsledaren Göran Melin berättar att bilisterna behöver vara beredda på att sitta i köer ett tag till.

– De som sitter kommer få sitta ett par timmar till. Vi jobbar med oförminskad styrka och vi avråder folk från att ge sig ut i trafiken tills läget har stabiliserats, säger Göran Melin.

”Väldigt irriterande”

Sara Dahlberg, 27, är en av dem som fastnade i de milslånga köerna. Vid 17-tiden under gårdagen tog det stopp efter en trafikolycka utanför Jönköping.

– Det största problemet som jag kände var att lastbilar försökte köra om i omkörningsfilen. Det var en lastbil som stod tvärs över vägen och när de väl fick loss den så försökte andra lastbilar ge sig ut i högerfilen och då fastnade de kors och tvärs. Det var väldigt irriterade, säger Sara.

Hon fick tillbringa natten i bilen tillsammans med sin mamma Berit.

– Vi hade igång bilen i perioder för att få upp värmen. Och sen stängde vi av bilen stundtals för att inte ta slut på bensinen. Vi hade precis handlat så vi hade tur att vi kunde få lite i magen också. Men det var tufft oavsett, säger Sara.

Vid 07.30–tiden lättade köerna där Sara och Berit stod och de lyckades svänga av i Gränna och komma hem. Den sträcka som vanligtvis tar 40 minuter att åka tog istället över 14 timmar.

– Det känns skönt att komma in i värmen. Men man tänker på alla andra som fortfarande sitter fast på vägarna. Hoppas att de snabbt kommer ur köerna och också får komma hem för att värma sig snart, säger Sara.

Tjocka lager is

Polisen assisterar Trafikverket och räddningstjänsten genom att stoppa trafikflödet och leda om trafiken. Polispatruller har ställt upp för att blockera påfarterna till E4 i norrgående riktning sedan klockan 07.30.

Personbilar leds om i höjd med Ekhagen till riksväg 31 men lastbilar får inte köra vidare. De dirigeras att köra av och stå stilla tills vidare.

– Vi försöker stötta Trafikverket och räddningstjänsten genom att stoppa trafikflödet och leda om trafiken. Vi hoppas att det ger bra effekt, säger Angelica Israelsson Silfver, polisens presstalesperson i region öst.

Under natten har temperaturerna sjunkit vilket har gjort att vägarna frusit på. Det är väldigt halt på vägarna uppger polisen.

– Vi rekommenderar starkt att hålla sig hemma och inte ge sig ut på vägarna i dag. Det är tjocka lager is på vägarna som ställer till stora problem. Det gäller på E4:an men även på andra vägar, säger Angelica Israelsson Silfver.

Långa köer längs E4, här i höjd med Huskvarna.

Följ ämnen i artikeln