Nella, 3, riskerar att utvisas till Pakistan

Publicerad 2024-01-19

3-åriga Nellas föräldrar får inte ta hand om henne – svenska myndigheter bedömer dem som ”helt olämpliga”.

Nu ska de utvisas och då måste Nella följa med dem till Pakistan.

– Min förhoppning nu är att man väcker opinion. Att Migrationsverket tänker att man inte kan göra så. Att hon får stanna hos mig, säger hennes familjehemsmamma Therése Åkerberg.

Therése Åkerberg från Simrishamn är familjehem till treåriga Nella. I två års tid har hon varit hennes mamma.

Familjehemsmamma Therése med Nella, 3.

I måndags fick de besked om att Nella inom en snar framtid kommer att utvisas till Pakistan tillsammans med sina biologiska föräldrar.

– Hon är född i Sverige och har aldrig varit i Pakistan. Hon är tvångsomhändertagen enligt LVU på grund av försummelse och omsorgsbrist, säger Therése.

Dom slår fast: Kan inte ta hand om Nella

Nella var bara 11 månader gammal när kammarrätten slog fast att hennes föräldrar inte var lämpliga att ta hand om henne.

I domen framkommer det att man är orolig ”för att föräldrarna inte tillgodoser Nellas behov av näringsrik kost, stimulans, känslomässig närhet och säkerhet” och att de ”uttrycker stark oro för Nellas fortsatta utveckling”. Det framkommer också att de brustit i säkerhet.

Två månader senare placerades Nella hos Therése Åkerberg.

Först var Nella tyst, hon grät aldrig. Men efter en tid i familjehemmet har hon blommat ut.

Sedan dess har hon bott med Therése och hunden Harry, som är utbildad skol- och terapihund.

Under de första månaderna var Nella tyst och grät aldrig. Men nu har hon blommat ut till en pigg och glad liten tjej.

– När jag gick in i detta var det med inställningen att bli mamma. Hon har fått sin trygga anknytning hos mig nu och det känns helt fruktansvärt att hon ska utvisas till Pakistan. Jag är helt förkrossad, säger Therése.

”Fara för hennes liv”

Nella har särskilda behov och misstänks ha en intellektuell funktionsvariation. I nuläget har hon därför kontinuerlig kontakt med vården i Sverige.

Therése befarar att de behoven inte kommer att tillgodoses i Pakistan.

– Jag och min dotter använder tecken som stöd (TAKK) och även bildstöd för att kommunicera. Det fungerar jättebra. Hon förstår också svenska, även om hon inte säger så många ord, säger Therése.

– Att då utvisa henne till Pakistan vore fruktansvärt. Hon kommer fara så illa där. Det är så tydligt att Nellas liv är i fara om man utvisar henne dit. Speciellt när man märker att hon har ett stort stödbehov, fortsätter hon.

Beslut strider mot LVU och Barnkonventionen

Redan under våren 2022 hängde ett utvisningshot över Nella.

Men efter att hennes biologiska föräldrar fick sina uppehållstillstånd förlängda, förlängdes även Nellas uppehållstillstånd.

Nu har hennes biologiska pappas arbetstillstånd dock löpt ut och både han och hans fru ska utvisas.

Nella heter egentligen något annat.

Trots att Nella bott hos Therése i större delen av sitt liv, och trots att den svenska socialtjänsten anser att hennes föräldrar inte är lämpliga att ta hand om henne, måste hon utvisas tillsammans med dem.

– Trots vad LVU och Barnkonventionen säger väger utlänningslagen tyngre här. Men det måste till en praxis där lagarna tolkas till barnens fördel, säger Therése.

Vill väcka opinion

Therése säger att hon hoppas på att väcka en opinion och debatt om detta genom att uppmärksamma fallet med Nella. Hon hoppas också att Migrationsverket kan se till Nellas bästa.

Och allra mest hoppas hon på att Nella ska få stanna med henne. Att hon ska få ta över vårdnaden för Nella, och fortsätta vara hennes mamma, se henne utvecklas och se till att hon får det stöd hon behöver.

Sedan processen startade har Therése och Nella fått hjälp av organisationen Brinn för barnen. De hjälper dem fortfarande för att Nella ska få stanna i Sverige med Therése.

– Man måste tänka att det inte alltid är de biologiska banden som är de starkaste. I det här Fallet har Nella bott med mig och Harry i största delen av hennes liv. Jag hoppas att hon får stanna med mig och att de gör en vårdnadsöverflyttning. Jag har kämpat i över ett år för det, säger Therése.

Sverige kritiserat

Louise Dane, jurist på Asylrättscentrum, som har lång erfarenhet av migrationsrätt, är inte insatt i det enskilda fallet, men säger att ett LVU-beslut automatiskt inte hindrar Migrationsverket från att besluta om utvisning.

– Att man får utvisa betyder inte att man måste göra det. Om en bedömning av uppehållstillstånd ska beviljas måste den göras utifrån samtliga omständigheter i ärendet – att barnet är omhändertaget ska beaktas, säger Louise Dane.

I FN:s barnrättskommittés senaste rekommendationer till Sverige lyfte kommittén att Sverige måste säkerställa att barn som skiljs från sina föräldrar och placeras efter att ha utsatts för våld eller övergrepp av sina föräldrar inte utvisas tillsammans med sina våldsamma föräldrar.

Sverige har fått kritik från barnrättsorganisationer, bland annat för att man måste säkerställa att föräldrar inte är våldsamma mot dem.

– Man måste kolla på hela hennes livssituation här kontra det landet hon ska utvisas till, säger Louise Dane på Asylrättscentrum.

Fotnot: ”Nella” heter egentligen något annat.

Följ ämnen i artikeln