CIA:s varning till Zelenskyj: De försöker mörda dig

Publicerad 2023-01-17

CIA varnade Volodymyr Zelenskyj för Rysslands mordplaner före invasionen.

Detaljerna ska ha gjort att minst två mordförsök på presidenten kunnat avvärjas.

”Zelenskyj blev häpen”, skriver författaren Chris Wipple i sin nya bok om Joe Bidens Vita huset, uppger Business insider.

I januari förra året åkte CIA-chefen Bill Burns på en hemlig resa till Kiev för att varna den ukrainska presidenten inför ett kommande försök att mörda honom.

Zelenskyj, som då avfärdat idén om en rysk invasion, var svalt inställd till USA:s underrättelser och menade att de bara skapade panik, skriver författaren Chris Whipple i sin kommande bok om Joe Bidens tid vid makten, enligt Business Insider.

Men efter Bidens order till Burns om att ge exakta detaljer om de ryska mordplanerna ska Zelenskyj ha ändrat uppfattning.

”Det här fick omedelbart Zelenskyjs uppmärksamhet, han blev häpen och vaknade till av informationen”, skriver Whipple och hänvisar till uppgifter från amerikanska CIA-källor.

”Vi blir beskjutna”

En månad senare inledde Ryssland invasionen av Ukraina och efter det har ukrainska tjänstemän talat om att Zelenskyj överlevt mer än ett dussin ryska mordförsök.

Flera av dem med hjälp av informationen från CIA, skriver Whipple.

”Underrättelserna var så detaljerade att de skulle hjälpa Zelenskyjs säkerhetsstyrkor att avvärja två separata ryska försök på hans liv”.

Ett av de närmare tio mordförsöken ska ha inträffat mitt under ett telefonsamtal med Europeiska rådets ordförande Charles Michel, något The Guardian tidigare rapporterat om.

"Presidenten tvingades hålla det kort, han sa: "Charles, Charles, Charles, jag måste sluta. Vi blir beskjutna", sa en EU-källa till The Guardian då.

”Det är inte illa”

Zelenskyj har själv försökt tona ner rapporteringen om de många mordförsöken.

– Tja, det är tio mordförsök, det betyder bara att det finns tio personer som är villiga att få mig dödad", sa Zelenskyj i en intervju med Independent i maj och tillade:

– Det är inte illa, när människor torteras, när människors kroppar hittas i brunnarna... Jag tror, ​​med tanke på allt detta, min situation är inte så hemsk. Jag är orolig för de här människorna.

Vladimir Putin.

Följ ämnen i artikeln