Intern kritik mot C-ledarens sommarlovsförslag: Idiotiskt och inte förankrat

Publicerad 2023-08-23

Centerpartiets sommarlovsförslag döms ut som illa förankrat och idiotiskt av flera i partiet.

Gunnar Selberg, partitopp i Kiruna, anser att Muharrem Demirok måste hejda sig för att vinna förtroende internt.

– Vi är i ett läge där vi inte är relevanta längre i svensk politik. I det läget får man ha en viss överlevnadsinstinkt, säger han.

Centerpartiets förslag att korta sommarlovet togs inte emot väl av Sveriges lärare.

– Lärarna arbetar redan 100 procent i dag, vem ska undervisa under de två veckorna? sa Åsa Fahlén, ordförande fackförbundet Aftonbladet i går.

Nu kommer även kritik inifrån Centerpartiet.

Gunnar Selberg, ledamot av Norrbottens distriktsstyrelse och tidigare kommunalråd i Kiruna, skräder inte orden. I ett inlägg på Facebook kallar han förslaget för idiotiskt och dåligt för att få ordning på skolan.

– Vem gillar ett sådant här förslag? Inte elever, inte lärare och knappast föräldrar, säger han till Aftonbladet.

C-ledaren Muharrem Demirok.

Måste bygga upp förtroendet

Han är också kritisk till att förslaget inte har förankrats i partiet. Medlemmar har inte fått möjlighet att debattera och ta ställning, menar han.

– Ska man ut på en helt ny arena så måste man ha partiet med sig. En partiledare bygger upp ett förtroende, men när man som helt ny partiledare tar sig friheter och börjar tycka på en arena som vi aldrig har diskuterat, då tar man risker.

Har ditt förtroende för Demirok fått sig en törn?

– Vi har en ny partiledare och jag känner inte honom. Jag har inte hunnit bygga upp något förtroende ännu.

Ifrågasätter nyttan

Han fortsätter:

– Muharrem måste bygga upp ett förtroende i partiet. Han har en resa att göra. Då kan man inte gå ut med sådant här 

Helena Lundgren (C), oppositionsråd i Vindeln, har gjort sig känd som en kritiker av C-ledningen. Även hon har synpunkter på sommarlovsförslaget. I inlägget på Facebook skriver hon att det är under all kritik att hon som ombud inför C-stämman får ta del av förslaget i media som första instans. Hon ifrågasätter också nyttan med förslaget.

”Varför inte fundera på varför svenska barn halkar efter i kunskapsintag. Det har sannolikt lite och ingenting att göra med det svenska sommarlovet” skriver hon.

Förslaget kommer förankras

Aftonbladet har sökt Muharrem Demirok för en kommentar. Centerpartiet hänvisar till den utbildningspolitiska talespersonen Niels Paarup-Petersen. Han ställer sig frågande till kritiken.

– Förslaget kommer läggas på Centerpartiets stämma, på så sätt kommer det förankras. Han och alla andra kommer då få möjlighet att tycka till om förslaget. Så gör alla partier, säger Paarup-Petersen.

Han tillägger att syftet med förslaget är att fånga upp svaga elever som drabbas negativt av långa sommarlov. C vill heller inte öka arbetsbördan för lärare utan vill utreda hur man över tid kan få in fler skoldagar.

– Forskning visar att långa sommarlov drabbar särskilt svaga elever. Därför är det nödvändigt att ta en diskussion om sommarlovet, som är längre än hur det är i de andra nordiska länderna.

Olof Svensson

Följ ämnen i artikeln