Husvagn brinner i Södra Länken

Publicerad 2024-01-09

Hela Södra Länken är stängd efter att en husvagn börjat brinna vid en av utfarterna mot Essingeleden.

Tolv personer fick besöka sjukhus för kontroll, meddelar polisen.

– Vi såg absolut ingenting, säger ett vittne som var inne i tunneln.

Mirvi Unge Thorsén körde precis förbi i sin bil genom tunneln när hon såg att husvagnen fattade eld.

– Vi såg att det var något skumt som hände längre fram. Sen började det brinna. Den rökfylldheten som tunneln fick var otrolig. Vi såg inte ett smack, Mirvi Unge Thorsén.

– Det stod ”utrym tunneln och stäng av motorn” på en av de digitala skyltarna. Vi såg absolut ingenting men vi lyckades köra ut ur tunneln genom att följa bilen framför.

Räddningstjänst och polis kallades till platsen efter larm strax innan klockan 11 på tisdagen. Strax efter tolv var branden släckt.

– Vi är på plats för att stoppa all trafik som är på väg in i tunnlarna. Vi har portionerat ut ett stort antal patruller till de olika infarterna, säger Per Fahlström, polisens presstalesperson.

Tunneln ska kontrolleras innan trafiken släpps på.

– Räddningstjänst och ambulans befinner sig på plats men vad det är som orsakat branden kan jag inte svara på i nuläget, säger Patrik Svensson, teamledare på SOS alarm.

Enligt Region Stockholm har cirka 11 personer inandats rök. De har fått vårdinsatser på plats och tre av dem har förts till sjukhus med lindrigare skador.

Trafikverket har tidigare satt en preliminär prognos till klockan 14 innan trafiken kan släppas på igen. Men än så länge rullar inte trafiken och en ny prognos är satt till klockan 15.

– Jag tror inte det dröjer så länge nu. Det börjar närma sig att vägen kan öppnas. Det är inte flera timmar kvar i alla fall, säger Trafikverkets presskommunikatör Katarina Wolffram.

Enligt Trafikverket är vraket av husvagnen som brann bärgad. Tunnelinspektörer har varit på plats och nu ska det städas med en sopmaskin bland annat.

– Än så länge har de inte fått in några besked om större skador. Det är mycket sot och skada på asfalten. Men när de städat undan allt så kommer vi kanske få reda på ytterligare skador, säger Katarina Wolffram.

Vid klockan 15 meddelar polisen att Årstatunnel är öppen för trafik.

Följ ämnen i artikeln